Стратегия за ранното детство разработват експерти от Продължаваме промяната и

...
Стратегия за ранното детство разработват експерти от Продължаваме промяната и
Коментари Харесай

Още приоритети от ПП: В университетите да се изучава ранното детско развитие

Стратегия за ранното детство създават специалисти от " Продължаваме промяната " и от неправителствения бранш. Готовият документ ще бъде препоръчан на изпълнителната власт, без значение от коя политическа мощ е излъчена тя. Това стана ясно от среща сред експертния съвет по обучение на Политическа партия и представители на организации с опит в областта на децата.

Николай Денков - зам.-председател на парламентарната Комисия по обучение и просвета в 48-ото Народно събрание, съобщи, че в Министерството на образованието е създадена Национална рамка за качество на образованието и грижата в ранна детска възраст, която ще бъде взета поради при правенето на стратегическия документ.

От своя страна изпълнителният шеф на фондация " За нашите деца " Иванка Шалапатова напомни, че преди години национална работна група към МОН е изготвила първичен план на тактика за ранното детско развиване, който също може да се употребява.

Според участниците в срещата бъдещата тактика би трябвало да преглежда ранното детско развиване в целокупност с неговите здравни, обществени, просветителни, прочувствени и други аспекти.

Важен въпрос, обвързван с първите няколко години на детето, е съществуването на комплексно готови експерти, които да осъществят сходна тактика. В тази връзка се обмисля създаването на бакалавърска стратегия по ранно детско развиване. По думи на Денков в нейния образователен проект би трябвало да се включат дисциплини от другите сфери, които засягат всички страни на ранното детско развиване, като тези дисциплини могат да се четат от преподаватели от разнообразни университети.

Той изясни, че първите бакалаври по ранно детско развиване ще излязат от университетите най-рано след пет-шест години. Междувременно може да се организира допълнителна подготовка на приключилите начална и предучилищна педагогика, така че да бъдат готови за една-две години и да влязат в детските ясли като педагогичен експерти. Може да се намерения и за въвеждането на статута на помощник-учителите със приблизително обучение, чиято подготовка да се организира в последната степен на междинното обучение.

Неправителственият бранш предлага да се осигурят патронажна грижа за фамилии с деца в ранна възраст, както и ранна намеса при деца със усложнения. Необходимо е също колкото може повече родители да бъдат подтиквани да изпращат децата си в ясли.

От Политическа партия показват, че въз основата на бъдещата Стратегия за ранното детство ще се разработят закони и подзаконови нормативни документи и ще се обезпечи съответно финансиране и подготовка на експерти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР