Стратегическото значение на порт Александруполис се увеиличава със задълбочаването на ...

Стратегическото значение на порт Александруполис се увеиличава със задълбочаването на

Стратегическото пристанище Александруполис преминава под контрола на САЩ

Стратегическото значение на порт Александруполис се увеиличава със задълбочаването на военните връзки сред Гърция и Съединени американски щати, написа El Pais . В близко време следва приватизация на пристанището, като се чака печелившите в търга да са американски компании.

Александруполис е витално значима входна точка за изпращане на военни материали за Украйна, както и стратегическо място за диверсификация на европейските енергийни източници. Намира се в най-североизточната част на страната, на към 30 километра западно от турската граница и на към 50 километра южно от българската.

През последните три години Съединените щати и Гърция подписаха съглашения за подсилване на тяхното съдействие в сферата на защитата и гарантиране на " безграничен достъп “ до редица гръцки военни бази. Сред тях са и оборудванията на гръцките въоръжени сили в Александруполис. Откакто стартира това съдействие, пристанището поема извънредно огромен трафик от военни кораби... дотам, че когато 1500 морски пехотинци от USS Arlington акостираха през май, 57 000 поданици на града се сблъскаха с дефицит на някои артикули, като яйца и тютюн.

" Пристанището може да приема кораби с дължина до 200 метра. Близостта му до новоподобрената пътна мрежа и връзката му с железниците го прави едно от най-важните пристанища в Гърция “, изяснява генерал-лейтенант от запаса Илиас Леонтарис. " Съединени американски щати желаеха от Гърция да включи Александруполис в листата на зоните, където американците ще имат наличие, така като това пристанище им разрешава елементарно да придвижват сили и материали към Източна Европа “.

Американците са създали някои усъвършенствания в пристанището за улеснение на товаренето и разтоварването на материали. Само през 2021 година въоръжените сили на Съединени американски щати са трансферирали 3100 " единици “ през него, съгласно публични източници, представени от The New York Times. Тези източници не прецизират типа на военните материали, само че увериха Times, че всички те са били предопределени за американските бази в Европа. Тази година до юли през пристанището са минали над 2400 бр. БМП Bushmaster– изпратени от Австралия до Украйна – съгласно гръцкия вестник Kathimerini.

Американската активност в Александруполис не е останала незабелязана в Москва. Още през януари Кремъл упрекна Вашингтон, че изпраща оръжия в Киев през гръцкото пристанище.

" Александруполис е врата към Балканите и кулоар към Украйна. Тъй като Турция стана по-малко благонадежден съдружник, трябва да има различен маршрут, който може да бъде задействан “, споделя Хари Теохарис, някогашен гръцки министър и народен представител от дясната партия Нова народна власт. Така пристанището на Александруполис се трансформира в мечтан геополитически обект, който сега е препоръчан на търг за приватизация.

В подмяна на поредни финансови избавителни пакети, които Европейски Съюз даде на Гърция през последното десетилетие, Брюксел принуди Атина да приватизира голям брой обществени активи, в това число ръководството на пристанищата.

До крайния период в четвъртък, 22 септември, Гърция получи две обвързващи предложения за мажоритарен дял в пристанището Александруполис. Единият е от Quintana, американска компания с ползи в енергийния сектор; другата е от International Port Investments Alexandroupolis, взаимно дружество, ръководено от гръцката строителна компания GEK Terna, с присъединяване на BlackSummit, американски капиталов фонд. Други двама претенденти с съветски връзки – единият благосъстоятелност на Иван Савидис, а другият на семейство Купелузос, които имат партньорство с съветската енергийна компания Газпром – в последна сметка бяха изключени.

" Няма да крием, че имаме поддръжката на държавното управление на Съединени американски щати “, споделя Джон Хараламбакис, ръководещ шеф на BlackSummit Financial Group. EL PAÍS има два източника, които настояват, че американски и европейски политически представители са пътували до Гърция, с цел да окажат напън за договорката.

" Гърция се трансформира в енергийна врата към Европейски Съюз. И ние имаме намерение да използваме пристанището на Александруполис и това на Кавала [също неотдавна приватизирано], с цел да прокараме ползите на Запада в осите на военната сигурност, енергийната сигурност, продоволствената сигурност – Александруполис може да изнася украинското зърно – и комерсиалната сигурност, " удостоверява Хараламбакис.

Неотдавнашното решение за пристанището на Александруполис ще повлияе на връзките на Атина с Вашингтон и Москва – поредните гръцки държавни управления се опитваха да поддържат политика на баланс сред двете сили. Но в този момент това сигурно ще би трябвало да се промени.

Източник: varna24.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg