Стратегическото местоположение на България я прави чудесен център за преминаване

...
Стратегическото местоположение на България я прави чудесен център за преминаване
Коментари Харесай

Българското съхранение на газ – път към енергийна сигурност и диверсификация

Стратегическото местонахождение на България я прави превъзходен център за прекосяване на природен газ към останалата част от Европа. Но при положение на неприятности и лимитирано доставяне, тя ще бъде и първата, която ще заплати тежка цена.

Енергийната сигурност е главен въпрос в Европа. Потребителите и доставчиците се борят с това по какъв начин да се оправят с възходящите цени, непрекъснато изменящите се регламенти и търговски правила, както и с политическите спорове. В същността си разногласието се върти към това дали страните консуматори ще си разрешат да продължат да бъдат прекомерно подвластни от вноса на природен газ от Русия, основен снабдител на сила за мнозина в района.

Когато Русия отряза доставките на газ за Европа през зимата на 2009 година в резултат на спора в Украйна, България и други източноевропейски страни почувстваха лишението. Прекъсването бе апел за пробуждане. България, която е член на Европейския съюз, към момента зависи от съветския нефт и природен газ. Но новото и работещо предложение за предпазване на газ, обсъждано от българското държавно управление и основаната в Обединеното кралство компания " Петрокелтик " („ Petroceltic “), има капацитета да промени енергийната динамичност в интерес на България. Страната съвсем несъмнено ще продължи да внася огромни количества газ от Русия, само че опцията за запазване на повече от него ще обезпечи огромен подтик за енергийната сигурност на България.

Русия също мисли стратегически за силата в Европа, изграждайки нови директни направления за заобикаляне на Украйна. Газопроводи като " Северен поток ", " Северен поток-2 ", " Туркстрийм " и " Баку-Тбилиси-Сейхан " са към този момент настоящи или са в развой на създаване, с цел да доставят газ непосредствено на европейски клиенти. Наред с неотдавна доказаните обилни черноморски ресурси от природен газ в румънски офшорни полета, тези нови директни направления и източници ще открият търговски благоприятни условия за импорт и предпазване на природен газ в България, както и на други места.

„ Петрокелтик “, притежавана от фондове, ръководени от капиталовата компания „ Уорлдвю Кепитал Мениджмънт “ („ Worldview Capital Management “), има лицензи за четири газови залежи в българската част на Черно море, известни като „ Галата Експлорейшън Блок “. Намираща се на 22 километра от Варна, Галата е съществена алтернатива за предпазване на газ с потенциал от 2,2 милиарда кубически метра, което е равно на към 70% от годишното ползване на газ в България. Съхраняването на природен газ в някогашни, изчерпани газови полета е измежду най-рентабилните и механически надеждни способи за депозиране на огромни енергийни ресурси и за предотвратяване от непредвидени съмнения в предлагането, търсенето и цените.

Геологията и местоположението на Галата са идеални за предпазване на газ от полето на Шах Дениз в Азербайджан, както и от Турция и Гърция. Цената на потреблението на този обект за предпазване на газ се равнява на 30 милиона евро (35 милиона долара) за 1 милиард кубически метра. Това е 1/5 от цената за разширението на хранилището Чирен, единствената друга сходна по рода си съществуваща разработка в България. Разположен в северозападна България, Чирен е на към 400 км от Черно море. Той се употребява от 1974 година насам и с течение на времето потенциалът му за предпазване е намалял.

Галата би направила България по-малко подвластна от Русия, защото е покрай транспортни направления и налична за товарни кораби с полутечен природен газ посредством терминали в Гърция и Турция.

„ Петрокелтик “ чака утвърждение от българските държавни регулаторни организации за хранилището Галата. Ако получи утвърждение, създаването му ще бъде от изгода за районните енергийни пазари и ще отвори пътя за други сходни. Проектът има необятна поддръжка в Източна Европа и в Европейския съюз.

„ Уорлдвю “, учредена от родения в България вложител Анджело Москов, се бори и завоюва продължителна борба, с цел да поеме основаната в Дъблин „ Петрокелтик, която последователно се трансформира във значим енергиен състезател. „ Петрокелтик “, който беше незадоволително капитализиран преди придобиването от „ Уолрлдвю “ през 2016 година, има 38% дял в обещаващото алжирско газово поле Айн Тсила, в допълнение към българските си интервенции.

С 500 милиона $ разполагаем, компанията се стреми да се занимава с спомагателни енергийни планове. Междувременно планът Галата пое обещанието да понижи енергийната взаимозависимост на България от Русия и може да даде образец на други страни в Източна Европа, които желаят да създадат същото. Съединени американски щати и Европейският съюз биха могли да дадат подтик на процеса, в случай че желаят да поддържат по-решително тази концепция и да насърчат българското държавно управление да преодолее бюрокрацията по пътя на ускорение на плановете, които способстват за енергийната сигурност на района. /БГНЕС

-----------------------------------------------------------------------------------

Анализ за „ Ню Ийстърн Юръп “ от Юджен Илади - кореспондент на свободна процедура, който обгръща тематики, свързани с политиката, бизнеса, споровете и корупцията, с акцент върху нововъзникващите пазари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР