Стратегическата перспектива на България е да задълбочи европейската си интеграция,

...
Стратегическата перспектива на България е да задълбочи европейската си интеграция,
Коментари Харесай

Президентът Радев: Еврозоната е част от стратегическите перспективи за България

" Стратегическата вероятност на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невероятно да се случи без присъединение в бъдеще към еврозоната. Това не е въпрос на предпочитание, а цел, която би трябвало да се реализира на основата на действителна подготовка и извървян път ". Това съобщи президентът Румен Радев на среща със заместник-председателят на Европейската комисия за еврото и обществения диалог Валдис Домбровскис, заяви прессекретариатът на президента. 
Държавният глава е показал, че страната ни се нуждае от явен проект за деяние, от разбор на поетите задължения, както и от оценка на риска от въвеждането на еврото. 

Румен Радев е отбелязал, че за българите би било потребно да се срещнат с опита на други европейски страни, минали по същия път: " Важно е, без въпросите да се политизират, да има справедлива информация по какъв начин еврозоната ще повлияе върху темповете на икономическо развиване и в каква степен това би помогнало за изравняването на виталния стандарт на българските жители, с този на жителите на други страни членки ", е показал президентът.
Валдис Домбровскис е декларирал, че има механизми, които страната ни може да приложи за мониторинг на цените, тъй че да се избегне спекулативното им увеличение. За гладкото протичане на процеса на присъединение Европейската централна банка е предложила план на Пътна карта, която обрисува главните стадии на процеса, до присъединението на България към валутния механизъм ЕРМ 2, предшестващ участието в еврозоната.

През последните две десетилетия България реализира позитивни резултати във фискалната си непоклатимост след въвеждането на валутния ръб, а страната ни е покрила финансовите условията за приемане в Европейския валутен механизъм, е било маркирано на срещата. " Осъзнаваме, че решението за приемането ни в Еврозоната зависи от Европейската централна банка и от страните членки, само че във вътрешно-икономически проект е належащо да се работи за повишение на приходите ", е подчертал Румен Радев. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР