Страстната седмица за православните християни. Наречена още Седмицата на страданията,

...
Страстната седмица за православните християни. Наречена още Седмицата на страданията,
Коментари Харесай

Велики вторник! Добрите дела носят късмет цяла година

Страстната седмица за православните християни. Наречена още " Седмицата на страданията ", тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. Последната седмица на Великия пост църквата назовава Страстна седмица, тъй като тя е отдадена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския избавител Иисус Христос - неговите премеждия, кръстна гибел и заравяне, написа Дарик.

 

Според националните обичаи първите три дни от Страстната седмица – понеделник, вторник и сряда, са избрани за почистването на къщата, за миене и къпане на децата. На този обред се придава очистващ темперамент – прави се за здраве.

 

На 23 април е Велики вторник от Страстната седмица! 

Християните имат вяра, че в очакване на Страшния съд, е добре да бъдем богати на положителни намерения и каузи.

На Велики Вторник Исус Христос споделя притчата за десетте девици.

В нея се приказва за пет неразумни и пет мъдри девици, които символизират пет неразумни и пет мъдри човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и заветен елей, а неразумните – единствено чисти светилници. Светилниците в тази алегория символизират телата, а маслото (елей) – милостта.

Страстната седмица е последната от Великденския пост, който продължава осем седмици. През тази седмица от Лазаровден всеки ден до Великден е забележителен! Според българските национални поверия на Велики Вторник девойките правят ритуално носене на мълчана вода. Те не трябва да приказват по пътя от извора до дома.

Вярва се, че моминската вода резервира светостта и чистотата си и има пречистваща и лековита мощ

Вярвания: В нощта против Велики вторник Господ Иисус Христос бил във Витания и сутринта пристигнал в Йерусалимския храм, където поучавал народа. Първосвещениците и старейшините, като слушали Неговите притчи, разбрали, че Той приказва за тях, поискали да го заловят, само че се бояли да Го атакуван намерено, тъй като хората Го почитали като Пророк.

Обичаи и обичаи: Според църковния бит това е ден на поуки и последни нравствени директиви. Който се употребява от тях и прави положителни каузи, изключително през днешния ден, има шанс молитвите му за Спасение да бъдат чути.



ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР