Страшна тенденция, свързана със застаряването на нацията и пенсионната система,

...
Страшна тенденция, свързана със застаряването на нацията и пенсионната система,
Коментари Харесай

Бум на пенсионерите. Свършват ли парите?

Страшна наклонност, обвързвана със застаряването на нацията и пенсионната система, разкриха двама специалисти в студиото на България он ер.

Поводът е, че у нас има взрив на новите пенсионери. Новоотпуснатите пенсии изравниха 5-годишен връх. През предходната година те са били над 97 000.
-->
" Това е наклонност, която не носи наслада. Демографската обстановка в България е неподходяща. Работната мощ сега в страната наброява към 3,290 млн. души, като с максимален дял е популацията във възрастовия диапазон 44-55 години. Те заемат към 25% от работната мощ. Налице е мощно застаряване и понижаване на работната мощ ", съобщи в " България заран " гл. ас. доктор Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките.

Тя е безапелационна, че през идващите години ще се усилва броят на пенсионерите и ще се следи развой на по-слабо нахлуване на нова работна мощ. По думите ѝ популацията застарява и работим до последно. " През 2000 година на 100 души, излизащи от пазара на труда, са постъпвали 124, до момента в който в този момент на 100 излизащи постъпват едвам 64. След 10-15 години работещите няма да могат да обезпечават нужните вноски за пенсионерите ", сигнализира Равначка и добави, че трудоспособното население у нас е едвам към 59%.

Наблюдава се наклонност желанието на хората в предпенсионна възраст да продължат да работят - това има психически и финансово-икономически темперамент. Голяма част от популацията нито работи, нито учи.

" Този запас би трябвало да бъде включен интензивно на пазара на труда. Необходимо е по-активно включване на работещите дами. Изключително обезпокоително е и здравословното положение на работната ни мощ. Голяма част от народа в трудоспособна възраст страда от хипертония и диабет ", сподели още доктор Равначка.

Икономистът Даниел Василев разяснява пред Bulgaria ON AIR, че тази година имаме заложен невиждан недостиг за изплащането на пенсии - над 10 милиарда лева

" През 2019 година беше над 3 милиарда Имаме 3 пъти растеж на недостига в пенсионната система. Този недостиг се покрива от нашите налози, главно от Данък добавена стойност. На трима души в работоспособна възраст се пада към един пенсионер. Към 2050 година на двама работещи ще се пада един пенсионер, наклонността единствено ще се утежнява. 2050 година изобщо не е надалеч. Според Европейската комисия към 2060 година един работещ ще устоя един пенсионер ", изясни Василев. Той означи, че по време на избори има податливост освен в България приходите на пенсионерите да бъдат употребявани като лост за политически решения.

" Единият вид е тази система да бъде прекратена, хората да се обезпечават сами и това да бъде напълно в частния бранш. Вторият вид е да продължаваме да трупаме все по-голям недостиг. Очаквам инфлацията от съвсем 20% публично да ни се стори разходка в парка спрямо инфлацията, която занапред ще забележим. Все още ЕЦБ не се е върнала към печатането в хода на рецесията, която ще пристигна ", на мнение е Василев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР