Страсбург. Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Страсбург с генералния секретар

...
Страсбург. Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Страсбург с генералния секретар
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с ръководителите на Съвета на Европа и на неговата Парламентарна асамблея

Страсбург. Вицепрезидентът Илияна Йотова беседва в Страсбург с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич и с генералния секретар на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Войчех Савицки. Това оповестиха от прессекретариата на президента . Тази година Съветът на Европа, в който членуват 47 страни, отбелязва своята 70-годишнина.
Основна тематика на срещата с генералния секретар на ПАСЕ бе постмониторинговият разговор, под който продължава да е сложена България към този момент 19 години. Вицепрезидентът Йотова изрази своето противоречие с практиката във всеки идващ отчет да се прибавят нови забележки и нови условия към България. Така процесът се трансформира в механизъм до безкрайност. „ Много деликатно би трябвало да се уточняват критериите, с цел да бъдат съответни на обстановката в страната “, уточни Илияна Йотова. В последните години в огромна степен наблюдението на Съвета на Европа преповтаря настоящия към този момент 12 години мониторинг на Европейската комисия.
Следващият отчет за България ще бъде прегледан в ПАСЕ през юни 2020 година Вицепрезидентът и генералният секретар на ПАСЕ показаха вяра, че този отчет ще бъде финален.
На извършената по-рано среща генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич показа пред вицепрезидента визията си за развиване на организацията. Общо бе мнението, че е належащо по-голямо единение сред членовете на Съвета на Европа и текстовете, по които тя работи, са морално остарели. Трябва да бъдат направени механизми, които изпреварват рецесиите и оферират съответни решения, с цел да следва Съветът на Европа своята задача – да пази правата на индивида, демокрацията и правовата страна.
За реализиране на по-голямо единение и координирани дейности сред страните членки вицепрезидентът Йотова предложи провеждането на Четвърта среща на върха на държавните и държавните ръководители, каквато не е имало от 14 години. Такава среща беше препоръчана от българската парламентарна делегация в ПАСЕ и откри доста необятна поддръжка.
По-късно вицепрезидентът Йотова беседва с български чиновници в Съвета на Европа, които показаха своето удовлетворение, че общественик от България се среща с тях. Предишната им среща на такова високо равнище е била преди повече от 10 години.
Последва диалог на Илияна Йотова с български студенти в Страсбург. Почти два часа студентите искрено споделяха проблемите и очакванията си. Категорично показаха своите планове да се върнат и развиват в България след завършването си.
В срещите взе участие и непрекъснатият представител на България към Съвета на Европа дипломат Катя Тодорова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР