Страсбург. На 6 февруари 2018г. в пленарна зала на Европейския

...
Страсбург. На 6 февруари 2018г. в пленарна зала на Европейския
Коментари Харесай

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: Европейската перспектива за Западните Балкани трябва дa бъде обща кауза на целия ЕС

Страсбург. На 6 февруари 2018г. в пленарна зала на Европейския парламент в Страсбург, българският Евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Ева Майдел взе участие в спор за тактиката за разширение на Европейски Съюз - Западни Балкани. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ .
„ Подкрепата за Западните Балкани може да бъде съществена движеща мощ за промените и трансформацията за целия район. Точно за това, Европейската вероятност за Западните Балкани би трябвало да е обща идея на целия Европейски Съюз. “
Дебатът в Екологичен потенциал се организира след представянето на дълго чаканата тактиката на Европейски Съюз - „ Надеждна вероятност за разширение на Западните Балкани “ от Федерика Могерини, Заместник-председателя на Европейската комисия и Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Конкретно тактиката загатва евентуално Европейски Съюз участие на Сърбия и Черна гора до 2025г, като изброява стъпките които двете страни би трябвало да подхващат. В документът също се декларира, че Европейската комисия е подготвена да приготви рекомендации за отварянето на договаряния за участие с Албания и Македония.
“Приемането на тактиката, дружно с плануваната за 17 май среща на върха с водачите на Западните Балкани в София, са главен детайл за приближаването на Балканите към участие в Европейски Съюз. Те обаче не би трябвало да имат неверни упования. Всяка страна претендент би трябвало да извърши до край критериите за участие в Европейски Съюз - постоянни и демократични институции, ценене на човешките права и върховенството на закона, функционираща пазарна стопанска система. Като цяло, кандидатстващата страна би трябвало да бъде способна да поеме отговорността за присъединение към политическия, стопански и валутен съюз. “, съобщи Ева Майдел след дебата.
Перспективата за Западните Балкани е един от основните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Тя цели представянето на явен ангажимент от страна на Европейски Съюз за възстановяване на свързаността в района, както и обрисуване на опция за участие в съюза на страните от Западните Балкани (Сърбия, Косово, Македония, Албания, Черна Гора, Босна и Херцеговина). Представената тактика предлага последователно увеличение на предприсъединителното финансиране, като единствено за 2018 то възлиза на 1.07 милиарда, в допълнение към 9-те милиарда разпределени за интервала 2007-2017.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР