Страсбург. Европейският съюз (ЕС) ще предприеме мерки срещу двойното качество

...
Страсбург. Европейският съюз (ЕС) ще предприеме мерки срещу двойното качество
Коментари Харесай

Евродепутатът Момчил Неков: Доволен съм, че ЕП даде силен мандат за край на „двойния стандарт“

Страсбург. Европейският съюз (ЕС) ще предприеме ограничения против двойното качество на продуктите на единния пазар, с цел да няма двойни стандарти при храните и другите потребителски артикули сред страните от Западна и Източна Европа. Това стана ясно от гласувания и признат с болшинство на пленарната сесия в Страсбург отчет за двойното качество на продуктите на евродепутата от Групата на социалистите и демократите към Екологичен потенциал Олга Сехналова.
В окончателния текст на отчета бяха признати основни рекомендации от мнението на Комисията по земеделие към Екологичен потенциал, чийто създател е Момчил Неков.
„ Няма да има „ Европа на две скорости “, когато няма „ двоен стандарт против другите европейски жители. Проведените разбори в редица страни, измежду които и моята - България, демонстрираха, че макар многогодишните старания и апели, порочната процедура „ идентичен артикул и опаковка, само че друго наличие и пропорции “ продължава. Приветствам напъните на комисар Йоурова за изменение на Директива 29 от 2005 година, само че мощно имам вяра, че упоритостта на предлагането би трябвало да бъде по-голяма, тъй като милиони европейци чакат повече. Това ще стане посредством експлицитното включването на възбраната на така наречен „ двоен стандарт “ в Приложение 1 към директивата. Крайно време е „ продуктовата дискриминация “ по отношение на милионите европейци от Централна и Източна Европа да спре. Крайно време е Съюзът да сложи всички европейци под общ знаменател “, съобщи Неков по време на разискването на Доклада, оповестиха от пресофиса на евродепутата .
Евродепутатите осъдиха продажбата на видимо идентични артикули с по-ниско качество в някои европейски страни като незаслужено и рисково държание. Те дадоха обещание да работят за намирането на европейски решения, които да третират европейските консуматори като равни, без значение от страната им на престояване.
„ Трябва да се погрижим да няма европейски жители от втора класа, що се отнася до питателните артикули. Същата опаковка би трябвало да съдържа същия артикул, без значение дали купувачът е в София или Стокхолм ", добави Неков.
Чрез отчета за двойното качество на продуктите се приканва производителите да обмислят въвеждането на лого върху опаковките, което да демонстрира, че наличието и качеството на продуктите от една и съща марка и с идентична опаковка са идентични в другите страни членки.
Според евродепутатите желанията на потребителите не би трябвало да се употребяват като опрощение за по-ниско качество, а потребителите би трябвало да бъдат осведомени, че продуктът е приспособен за техния пазар, като това да не се приема за даденост.
В отчета се акцентира потребността от основаването на дейно, транспарантно и интернационално съдействие и шерване на данни сред национални органи, отговарящи за отбрана на потребителите;
Призовава се Европейска комисия да очертае съществуващите национални стандарти за хранителни и нехранителни артикули в Европейски Съюз и да се даде оценка на проявата на двойно качество на единния пазар.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР