Страсбург. Европейският парламент прие на първо четене бюджета за 2020

...
Страсбург. Европейският парламент прие на първо четене бюджета за 2020
Коментари Харесай

Европейският парламент прие на първо четене 50 млн. евро увеличение на средствата за справяне с чумата по свинете

Страсбург. Европейският парламент одобри на първо четене бюджета за 2020 година със заложено нарастване на средствата за справяне със болестта африканска чума по свинете. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Според решението, гласувано в Страсбург, Парламентът ще договаря с Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз за съвсем двойно нарастване на финансовата помощ за превъзмогване на вредите от болестта.
Една от поправките за разпределяне на в допълнение финансиране е на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. По думите му даже и в края на договарянията размерът на нарастването да бъде изменен, забележителна част от тези средства ще пристигна в България. „ Тук не става дума просто за финансова инжекция за няколко наранени страни, а за волята на Европейски Съюз да ги поддържа директно и целево, с цел да се спре разпространяването на болестта ", съобщи Новаков.
Преговорите стартират при започване на ноември и ще бъдат финализирани в средата на месеца. Андрей Новаков е член на преговорния екип и ще взе участие директно във завършването на бюджета. Финансовата поддръжка ще бъде предопределена за всички наранени държави-членки. Средствата ще се дефинират по формула съгласно размера на вредите в засегнатите страни и ще бъдат предопределени за животновъди и промишлени стопанства.
Около 20% от отглежданите в България 600 000 свине бяха наранени от болестта Африканска чума по свинете. Огнища на заболяването бяха регистрирани в 14 области на страната. Към този миг са регистрирани 40 огнища при домашни свине, като през последните три месеца се следи наклонност на спад в разпространяването на болестта. През август са регистрирани 5 огнища, през септември - 3, а през октомври - 2. В момента България създава смяна в законодателството и нормативната уредба за по-висока биосигурност в персоналните стопанства, фамилните ферми и свинекомплексите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР