Страсбург. Европейският парламент гласува днес позицията си по новата Директива

...
Страсбург. Европейският парламент гласува днес позицията си по новата Директива
Коментари Харесай

Евродепутатът Момчил Неков: Новата директива за авторското право поставя в риск свободата на словото на европейските граждани

Страсбург. Европейският парламент гласоподава през днешния ден позицията си по новата Директива по отношение на авторското право на единния дигитален пазар. Депутатите одобриха отчета на Аксел Вос (ЕРР, Германия). Момчил Неков даде своя глас срещу премането на Директивата, тъй като съгласно него тя слага в риск от спекулации и цензура свободното изложение на европейските жители, оповестиха от пресофиса на евродепутата . „ Няма по какъв начин да поддържа законодателство, което с претенцията, че пази създателите ще наложи цензура на потребителите и ще ограничи тяхната независимост в мрежата “, сподели в обяснението си евродепутатът.
Спорните членове 11 и 13 сътвориха необятен публичен спор, като през месец юли тази година мандатът на Комисията по правни въпроси бе върнат от евродепутатите. Дебатите през вчерашния ден в Страсбург изложиха доста от противоречевите отзиви. Член 11 се отнася до закрилата на изявленията в пресата при цифрово потребление. Конфликтът тук е подбуден от това, че не може уравновесено да изясни на потребителя от кои журналистически материали може да се възползва, от своя страна това основава риск за свободната публицистика, ограничавайки опцията за шерване материали. Член 13 от своя страна, пък, планува основаването на логаритъм, който ще филтрира, аудио, видео, текстови запаси, които съответстват с включените в базата данни материали, казусът тук е, че това ще е софтуерно, без вложение на мисъл и без конкретика.
„ Създаването на неестествен спор сред актьори и интернет консуматори измества фокуса на казуса, който се корени в слагането на изкуствен интелект да взема решение морални проблеми, каквито доста постоянно са интелектуалните артикули и потреблението им. Никой не приказва за неплащане на авторски права и занемаряване на артистите и носителите на авторски права като цяло. Това, обаче, не би трябвало да е за сметка на свободните европейци. “, уточни още Неков.
Най-важният акцент, съгласно него, обаче, остава по какъв начин ще бъдат предпазени интернет потребителите от цензура и спекулации с данни. „ Всички помним случая с Cambridge Analytica и Фейсбук и по какъв начин посредством логаритъм данни от платформата бяха употребявани непозволено за манипулиране на публичното мнение, което скандализира всички. Явно обаче паметта на тези, които поддържат промяната в този ѝ тип е къса “, сподели той.
Докладът беше подложен на критика най-много поради неналичието на баланс и слагането на лобистки ползи на организации и корпорации пред ползите на европейските жители. В тази връзка Неков добави: „ За страдание с приемането на тази Директива Европа ще бъде подложена на софтуерна цензура, това ще е в ущърб и на творчеството и на свободата “
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР