Страсбург. Докладът на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и

...
Страсбург. Докладът на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и
Коментари Харесай

Евродепутатът Петър Витанов: Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да отпадне, за да не бъде използван за политически цели

Страсбург. „ Докладът на Европейската комисия по Механизма за съдействие и инспекция е позитивен за България. Всички полагахме старания - освен държавното управление, а и опозицията - с цел да отпадне Механизмът. Той е дискриминационен по своя темперамент, доколкото се ползва единствено за 2 от държавите-членки, а проблеми с върховенството на закона има и в други. Той е и неефикасен - в последните години се трансформира в чиста условност. Отдавна престана да се базира на справедливи критерии. Очакванията се трансферираха от София към Брюксел “. Това съобщи ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов в Страсбург.
„ Днешната стъпка не е изненада, още през януари Юнкер разгласи, че задачата му е отпадане до края на мандата на актуалната Европейска комисия. Правителството може и да е убедило Брюксел, че всички рекомендации са изпълнени, само че по-важно е българските жители да са уверени в същото “, акцентира Витанов.
„ Свикнали сме този отчет постоянно да бъде употребен за вътрешнополитически цели - предстоят избори и в България, и в Румъния и някои политически партии ще се опитат да капитализират изводите за двете страни. Ето за какво Механизмът би трябвало да отпадне - в последно време се употребява като инструмент за политически цели “, добави Витанов.
Той подчертава, че Докладът е единствено стъпка към преустановяване на Механизма и промените следва да продължат. Предвижда се и въвеждането на нов, изчерпателен механизъм за всички страни членки: „ Това е метод, който носи по-висока степен на равнопоставеност и обективност на третирането за всички страни. Все още не сме видели критериите, въз основа на които ще бъде създаден той. Да се надяваме, че няма да се по-тежки от досегашните “.
Комисията следва да вземе поради мнението на Екологичен потенциал и на Съвета преди дефинитивно да вземе решението за анулация. Витанов акцентира на това, че процедурата е невиждана и към момента неразбираема, което все още провокира известно комплициране.
Коментирайки изявленията на комисар Аврамополус, че Комисията се надява скоро България, Румъния и Хърватия да влязат в Шенген, Витанов напомни, че няма директна връзка сред Механизма и Шенген, само че за жалост отчетите по Механизма са били употребявани до момента от някои държави-членки точно за да стопират влизането на България и Румъния в Шенген.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР