Страсбург, 2 май 2022 г. – „През 2020 година България

...
Страсбург, 2 май 2022 г. – „През 2020 година България
Коментари Харесай

Иво Христов пред ЕП: Евроинституциите третират България като кандидат, а Скопие като член на Съюза


Страсбург, 2 май 2022 година – „ През 2020 година България наложи несъгласие върху отварянето на преговорния развой със Скопие. Аргументите са известни: езикът на омразата в формалните източници и похищенията над българската история в образователните стратегии на Република Северна Македония.

В последните месеци натискът на Европейската комисия и някои наши сътрудници основава парадоксалното чувство, че България е страната претендент, до момента в който Скопие към този момент се употребява с привилегиите на член на клуба. “

Това съобщи в свое изявление по време на пленарното съвещание на Европейския парламент в Страсбург Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал (S&D).

По думите му, войната в Украйна се употребява като спомагателен мотив за форсиране на българското несъгласие.

„ От България се чака да жертва историята си в името на висшата геополитика, само че това е порочна непредвидливост. С безкритичното си отношение към Скопие Европейският съюз погазва личните си критерии от Копенхаген и привнася в Европа нерешени въпроси, с капацитет да основат вътрешно напрежение в сензитивен район, какъвто са Балканите “, сподели още евродепутатът.

„ Призовавам Комисията и Парламента да регистрират българската позиция и да не множат рисковете пред Съюза, който се нуждае от консолидация към правилата си, с цел да оцелее в тежките времена, които претърпяваме. “

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР