Странно обяснение за написаното в появилия се онлайн експертен доклад

...
Странно обяснение за написаното в появилия се онлайн експертен доклад
Коментари Харесай

БАН: „Белене” е невъзможен проект, освен ако не е възможен

Странно пояснение за написаното в появилия се онлайн експертен отчет за АЕЦ „ Белене ” даде шефът на Икономическия институт на Българска академия на науките проф. Александър Тасев.
Според непубликувания публично документ няма по какъв начин Втора атомна да бъде жизнерадостен план, макар че ръководещите настояват точно на база на същата експертиза, че има по какъв начин да построим централата.

Разминаването някои наблюдаващи отдадоха на напън върху учените. Тасев обаче изрично отхвърли за такова нещо през днешния ден пред публицисти. Според професора междинният отчет (копи от който се твърди, че е качено на платформата „ Болканлийкс”) е съдържал единствено 90 разновидността на най-лошия сюжет, така като… нямало време да се разиграят по-добрите вероятни развития.

„ В текста от 15 септември измежду заключенията, че няма нито един вид за жизнерадостен план е записано, че при смяна на еди-какви си параметри планът може да бъде жизнеспособен”,заяви Тасев и посочи, че е изпробван вид с огромни капиталови и оперативни разноски и ниски цени с разнообразни комбинации във връзка с произхода на капитала, присъединяване на страната и други.

До публикуването на окончателния отчет през ноември били разиграни по-позитивни разновидности (включително основани на параметрите на новата унгарска АЕЦ), при които „ Белене” се оказал жизнерадостен план. „ Ние не споделяме „ Стройте „ Белене”. Казваме: „ Има опция при реализиране на избрани параметри”, акцентира Тасев по БТВ.

По думите му нова нуклеарна централа у нас може да се строи единствено на пазарен принцип: „ Вариантът „ Марица” 1 и 3 (т.е. ангажимент за изкупуване на ток от страната – б.р.) не може да се повтори”. Професорът ще желае от Българския енергиен холдинг да разреши публикуването на отчета.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР