Странно и абсурдно звучи, но една от най-разпространените зърнени закуски

...
Странно и абсурдно звучи, но една от най-разпространените зърнени закуски
Коментари Харесай

Бащата на корнфлейкса има 8 деца, а никога не е спал с жена си

Странно и неуместно звучи, само че една от най-разпространените зърнени закуски - корнфлейкса, е изобретен като храна, която е би трябвало да пази подрастващите от мастурбация, а родителите им от поривите на разюзданата половост. Негови изобретатели са братята Джон и Уил Келог. Джон Харви Келог е фамозен доктор, който изповядва холистични способи за здраве, при които човешкото тяло е една органична целокупност, която зависи изцяло от това, което прави и с което се храни. Д-р Келог е много противоречив откривател - от една страна е един от първите, които бият барабана за заплахите от тютюнопушенето и вредата от алкохола (по това време и двата порока се предлагат от медиците като полезни), от друга афишира правенето на секс за висшо зло, което унищожава човешката персона и тяло. Изобретател е на множеството модерни уреди по физиотерапия, написа " Марица ".

Д-р Джон Келог е адвентист от Седмия ден и се пробва да ползва религиозните си възгледи в медицината, която практикува до 91-вата година от живота си. С течение на времето става пантеист и е изключен от църквата. Възгледите му за секса и мастурбацията в този момент са изцяло отречени от науката, но в края на 19. век са звучали много рационално и са одобрявани от мнозина.

По време на медения си месец, когато естествените хора се радват на свободата да вършат каквото изискат с половинките си, доктор Келог сяда и написа популярния си труд “Прости обстоятелства за половия живот”. В него приканва съвременниците си да се въздържат изцяло от секс. В идващите години от живота си той неведнъж ще се хвали на пациентите си, че откогато е женен, не е правил обич с госпожа Келог нито един път. В същото време двамата отглеждат 42 деца сираци, като осиновяват 8 от тях.

Д-р Келог има вяра, че половата възбуденост може да се управлява със специфичен режим на хранене. Той изключва, несъмнено, такива богатства на цивилизацията като пържоли и наденици. “Здравословна диета от две елементарни вегетариански ястия дневно е едно от нещата, които понижават половото желание”, написа докторът и афишира война на “страстта”.

Нарича онанизма “самотният порок” и твърди, че той освен унижава човешката персона, само че и я унищожава. В една от книгите си изброява 37 заболявания, които предизвиква мастурбацията. “Така жертвата безусловно се убива със личната си дясна ръка”, написа Келог. Твърди, че нищо - нито чумата, нито едрата шарка, нито войната, не е породило толкоз разрушителни резултати върху човечеството като “самотният порок”.

Дълго време Джон и брат му Уил пробват да основат някаква здравословна храна, която да може да се създава бързо и всеобщо. Така един ден разточват пшеничено тесто на доста фино и го нарязват, а след това го не помнят. След това го намират сухо и вземат решение, че става за консумация. И вместо пшеничено брашно стартират да употребяват царевично. Раждат се фамозните корнфлейкс. Първоначално пробват да ги продават с името “Гранули”. Оказва се, че то е патентовано. Сменят го на “Гранола”, но и то не им прави работа. Така се стига до “Корнфлейкс”.

Д-р Джон Келог няма никакво желание да натрупа пари от продажбата на здравословни храни. Брат му Уил, който е елементарен счетоводител в санитариума му в Батъл Крийк, не мисли по този начин. Точно той се оказва огромният търговски талант, който прави същинска гражданска война в маркетинга, успявайки да наложи марката като водеща. Първото, което измисля, е на всички места, където се продават зърнените закуски, да има огромна табела, която споделя, че не може да се купуват повече от две кутии заради огромното търсене и лимитирани количества. С този трик единствено за седмица продажбите скачат от 33 кутии дневно на 2500! След това измисля различен прийом - всяка дама, която е подминала щанда с саламите и е отишла напряко при зърнените закуски, получава гратис 2 кутии от тях. След това за децата стартират да поставят играчки и джунджурии в кутиите.

Братята Келог са първите, които стартират да изписват на огромна таблица на опаковките наличието на продукта си и калориите му. Този прийом провокира нова гражданска война в търговията с храни. През 2012 година, английските управляващи обаче задължават компанията да махне от кутията “подвеждащия надпис”, че храната е нискокалорична.

Братята се разделят като върли врагове, откакто в 1896 година Уил почнал да прибавя захар в закуските. Не си приказват 4 десетилетия по-късно. През това време Джон Келог изобретява фъстъченото масло и соевото мляко. На смъртния си одър докторът написал примирително писмо до брат си. Секретарят му решил, че е унизително, и не го изпратил. Уил прочел последните думи на брат си няколко дни след гибелта му. Без да се е хранил здравословно, без да се е въздържал от пържоли, секс, тютюн и алкохол, Уил Келог доживява до 91 години. Като брат си Джон.


Здравословен живот живот за хайлайфа

Д-р Келог трансформира западащия санаториум на Адвентистите от Седмия ден в Бътъл Крийк в щата Мичиган в най-елитното място за здравословен живот в Щатите и в света. Преди да поеме обекта, в него се лекуват по стотина пациенти годишно. Келог трансформира името на “санитариум”, с цел да е друго. След десетина години пациентите към този момент са хиляди и всичките са богати хора. Президентът Тафт е бил постоянен клиент на заведението. Изобретателят Томас Едисон идва да изглажда нерви и тяло тук. Актрисата Сара Бернар - също. И писателят Бърнард Шоу обича да идва в санитариума Батъл Крийк.


Фердинанд си поръчва неговата парна баня с лампи

Здравното заведение е цялостно с техническите изобретения на доктора. Всички те се задвижват с електричество и са патентовани. Докторът пуска първите вибриращи машини, които масажират разнообразни елементи на тялото. Препоръчва електрошок за щяло и нещяло - даже за лечение на бодърствуване.

Пуска и специфична парна баня, захранвана с лампи. Пръв я пожелава в двореца австрийският император Франц Йосиф. След това го последват всички европейски монарси. Фердинанд Български също разполага с такава.

На борда на “Титаник” има зала с разнообразни уреди за поддържането на здравето - всичките са на Джон Келог.


Враг на тютюна и последовател на разделянето на расите

Във времената, когато съвсем всички домашни лекари предлагат пушене на тютюн за най-невинни болести и приложимост на алкохол за утешение, доктор Келог е един от пионерите, които надигат глас против това безумство.

През целия си живот той остава последовател на разделянето на расите. Не предлага те да се смесват в биологичен и културен смисъл. В същото време част от 42-те деца, които отглежда като свои през живота си, са афроамериканчета.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР