Странният наплив от преференциални гласове за невзрачни кандидати в листите

...
Странният наплив от преференциални гласове за невзрачни кандидати в листите
Коментари Харесай

ГЕРБ обсипа с преференции най-незабележимите си депутати

Странният напор от преференциални гласове за неугледни претенденти в листите на ГЕРБ продължава на четвърти следващи избори.

Съмненията за злоупотреби и превръщането на опцията за персонален избор в прикрит метод за отчитане на следени гласове се ускоряват поради това, че в част от секциите има съвсем 100% припокриване сред подадените гласове за листата и тези за последния претендент в тях - както се случва в Благоевград, да вземем за пример.

Шампионът на преференциите.
На тези избори Стефан Апостолов получава над 90 % от преференциите, подадени за ГЕРБ-СДС в 21 секции. В още 7 секции резултатът му е над 80 % или 5307 преференции.
В целия МИР преференциите за Апостолов нарастват на 7357.
— Anti-Corruption Fund (@acf_bg)
Всеки претендент, който получи най-малко 7% от преференциалните гласове, има опция да се изкачи нагоре в листата на партията - въпреки че водачите нормално са непоклатими поради автоматизирания бонус, който Изборният кодекс им дава.

Така синът на кмета на Симитли Стефан Апостолов влиза в пети следващ парламент от 22-ро място в листата на ГЕРБ с помощта на разбъркванията с преференции.

На 2 октомври той е взел 7357 персонални гласове при общо 34 851 за ГЕРБ в цялата област Благоевград. Футболен арбитър по специалност, Апостолов е народен представител от 2017 година насам, само че е взимал думата в пленарни съвещания в общо 9 дни за цели пет години.

Апостолов не е приказвал от трибуната на Народно събрание нито един път през 2017 и през 2021 година, включва се с изявления единствено в един пленарен ден през 2020 и два пъти - в интервала на битие на 47 Народно заседание.

На второ място по преференции в ГЕРБ е взела някогашната хостеса от нощен клуб във Варна Славена Точева - следващата " звезда " на партията с четвърти следващ мандат като народен представител, която не е споделила една дума пред микрофоните на пленарната зала до януари 2022 година В 47 Народно заседание тя задава по един въпрос в парламентарен надзор на месец, като има общо 5 мотива за демонстрация на трибуната.

Преференциите ѝ във Варна са цели 7306, като от четвърто място ще се качи до второ.

В битката за разбъркване на варненската листа на ГЕРБ се е присъединил и десетият претендент Щерю Георгиев, който е съумял да събере 3115 гласа. Те въпреки всичко не са били задоволителни за преметване напред до трето място поради няколко десети от %. Георгиев е притежател на ресторант на Морска гара във Варна - Dolce Amaro.

Почти 22% преференциален избор е събрал вторият в листата на ГЕРБ в Хасково Георги Станков, ветеринар по специалност, известен с прякора си " Семката ".

Депутат в пет следващи Народното събрание - той стана прочут с кичозната торта с банкноти от 500 евро за 55-тия си рожден ден, а през 2021 година беше проверяван от Министерство на вътрешните работи поради подозрения за пазаруване на гласове. През април 2021 година Станков се беше " престарал " в преференциите дотам, че измести лидера на листата си Делян Добрев с над 13 600 гласа.

Разследване на BIRD във връзка Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " сподели записи, в които Станков влиза в ролята на медиатор сред ГЕРБ и бизнесмен, оплакващ се от административен напън от БАБХ през 2017 година поради това, че прави конкурентен бизнес на компаниите на Таки.

В групата на мощните преференциални гласове са още двама общински съветници на ГЕРБ в област Благоевград, строителният инженер и някогашен ръководител на Общински съвет Раковски (голяма католическа общественост в Пловдив-област) Младен Шишков, зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков, ръководителят на СДС-Русе Драгомир Драганов и други, написа в. " Сега ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР