Страницата на правителството на Република Северна Македония блокира почти веднага,

...
Страницата на правителството на Република Северна Македония блокира почти веднага,
Коментари Харесай

Мицкоски за коригираното френско предложение: Не, благодаря

Страницата на държавното управление на Република Северна Македония блокира съвсем незабавно, откакто беше пуснато известие, че са оповестени документите от поправеното предложение на френското председателство на Европейски Съюз за преговорната рамка на страната, оповестява Българска телеграфна агенция.

За сметка на това, минути по-късно на конференция ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски сподели своя прочит на разликите в първия и втория вид на предлагането, което назова „ диктат и ултиматум за исторически аспирации към (Република Северна) Македония ".

Според Мицкоски корекциите са лингвистични и не дават отговор на настояванията на Република Северна Македония, само че в документите участват всички български претенции.

По думите му Междуправителствената конференция, с която всяка страна стартира договарянията си с Европейски Съюз, за Северна Македония е разграничена в две елементи, като същинският старт на договарянията ще стартира, откакто бъдат осъществени измененията в Конституцията, които България желае, с цел да бъдат вписани в нея българите в страната.

По отношение на езика е записано, че той ще се назовава македонски, само че и двете страни ще изготвят едностранни заявления, които прецизират какво всяка страна схваща под „ македонски език “.

По думите на ръководителя на най-голямата опозиционна партия в частта, която касае Договора за добросъседство, „ двустранните протоколи на междуправителствените конференции сред България и Северна Македония “ са сменени с „ годишни прегледи и ограничения за ефикасното нагласяване на член 12 от Договора за добросъседство “.

„ От тези документи ясно се вижда, че Република Северна Македония не може да стартира процеса на договаряния, до момента в който не бъде подписан протокола от втората междуправителствена конференция. “, уточни Мицкоски, уточнявайки, че първият протокол към този момент е подписан от тогавашните министри на външните работи Екатерина Захариева и Никола Димитров, а вторият протокол, под който би трябвало да сложат подписите си Теодора Генчовска и Буяр Османи, към момента не е подписан.

„ Предложението съдържа всички български претенции и дава право на България да сменя учебниците и децата ни да учат съгласно българския диктат “, прочувствено съобщи Мицкоски и прикани на всеобщ митинг на следващия ден против френското предложение, което съгласно него значи „ или асимилация на македонците, или никакъв Европейски Съюз “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР