Страните от Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) работят за

...
Страните от Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) работят за
Коментари Харесай

Q&A: Всичко за планирания таван на цените на руския петрол

Страните от Групата на седемте най-развити стопански системи (Г-7) работят за ограничение на цената на съветския нефт в опит да понижат способността на Москва да финансира нашествието си в Украйна. Според анализатори този проект може да проработи дълготрайно, само че може да увеличи цените на петрола през идващите месеци, написа Reuters.

Официални лица от членовете на Г-7, в това число министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън, споделят, че невижданата мярка, която би трябвало да стартира да работи на 5 декември, ще понижи цената, която Русия получава за петрола, без да понижава износа на нефт за международните консуматори.

Руският президент Владимир Путин обаче може да реагира, като аргументи спомагателен стрес на петролните пазари.

Reuters е изготвил въпроси и отговори по отношение на тавана на цената и провокациите, пред които е изправен проектът на Г-7.
Кой поддържа тавана на цените?
Богатите народи от Г-7 – Съединените щати, Япония, Германия, Англия, Франция, Италия и Канада – а в Европейски Съюз прецизират детайлности по проекта. Г-7 желае да притегли други страни, в това число Индия и Китай, които изкупуват мощно обезценения нефт на Русия след нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Москва съумя да резервира приходите си посредством увеличените размери на продажби точно за Индия и Китай.

Но даже в случай че Индия и Китай не се причислят, таванът може да помогне за понижаване на цените за азиатските и други консуматори. Помощник-министърът на финансите на Съединени американски щати за икономическата политика Бен Харис сподели на 9 септември, че в случай че Китай контракти обособена отстъпка от 30 – 40% за съветския нефт заради горната граница на цената, „ ние считаме това за победа “.

Консенсусът по отношение на равнището на тавана на цените ще бъде реализиран благодарение на „ ротационен водещ координатор “, сподели Министерството на финансите на Съединени американски щати в петък, което допуска, че страните в обединението ще имат краткотрайна лидерска роля, до момента в който осъществяването на проекта е в ход.
Каква е горната граница на цените?
Вероятно ще минат седмици, преди да бъде взето решение за цената на съветския недопечен нефт, сподели Харис.

Базираната във Вашингтон компания ClearView Energy Partners съобщи, че чиновниците са говорили за диапазон от 40 до 60 $ за барел. Горният завършек на този диапазон е в сходство с историческите цени на съветския недопечен нефт, до момента в който долният край е по-близо до пределните индустриални разноски на Русия, споделят анализатори.

Членовете на обединението с дълги стопански и военни връзки с Русия биха могли да упорстват за по-висока горна граница, защото прекомерно ниска граница може да отнеме пазарен дял от Саудитска Арабия и други производители на нефт.

Нивото ще се дефинира както от количествени, по този начин и от качествени аргументи “, сподели Боб Макнали, президент на Rapidan Energy Group.

Цената на съветския недопечен нефт е по-ниска от интернационалния бенчмарк Брент и Г-7 желае да резервира този спред необятен, с цел да понижи приходите на Русия.

Постигането на необятно разпространяване обаче може да значи по-високи цени за западните консуматори, защото Русия е вторият по величина експортьор на недопечен нефт в света след Саудитска Арабия.
Какво чака Г-7 от морските услуги?
Планът, контрактуван от Г-7, приканва участващите страни да отхвърлят доминирани от Запада услуги, в това число обезпечаване, финанси, ходатайство и навигация, за петролни товари с цени над тавана.

За да обезпечат тези услуги, купувачите на нефт биха правили „ атестации “ на доставчиците, че са закупили съветски нефт на или под тавана.

Доставчиците на морски услуги няма да бъдат държани виновни за погрешна ценова информация, предоставена от купувачи и продавачи на съветски нефт, сподели Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Представители на Г-7 считат, че проектът ще проработи, защото основаната в Лондон Международна група за отбрана и клубове за обезщетение обезпечава покритие за морска отговорност за към 95% от световния петролен флот.

Търговците дават образец с паралелни флоти, които могат да обработват съветски нефт, употребявайки съветска и друга незападна застраховка, която може да се употребява за отбягване на напъните за правоприлагане.

Остава неразбираемо какъв брой пристанища по света ще одобряват застраховани от Русия кораби.

Крейг Кенеди, помощник в Центъра за евразийски и съветски проучвания „ Дейвис “ към Харвардския университет, сподели, че Г-7 цели да реализира дълготраен резултат, защото Москва е лимитирана от дребен флот от танкери спрямо големия мащаб на износа, от който се нуждае. Ако Русия не желае да продава на горната граница, може да се наложи да спре производството, което пък може да добави дълготрайни разноски за петролните залежи.
Как може да отвърне Русия?
Путин сподели, че Русия ще спре износа за страни, които постановат тавана, а опасността може да провокират повишаване на петролните пазари преди декември.

По-високите цени също могат да бъдат рискови за президента на Съединени американски щати Джо Байдън преди междинните избори през ноември, когато неговите сътрудници демократи се надяват да запазят контрола над Конгреса.

Някои анализатори се тормозят, че Москва може да отговори, като предприеме дейности отвън границите на Русия, преди ограничаването да влезе в действие.

Най-голямото ми безпокойствие е, че Путин ще направи обстановката доста, доста мъчителна по пътя към 5 декември “, сподели Хелима Крофт, началник на световната стокова тактика в RBC Capital Markets. „ Русия има активи в други страни производителки, без значение дали става въпрос за Либия, без значение дали е Ирак, и има способността да основава проблеми в други страни производителки. “
Как ще се ползва таванът
Министерството на финансите на Съединени американски щати предизвести обслужващите компании да бъдат бдителни за червени флагове, показващи евентуално укриване или измами от съветски купувачи на нефт. Те могат да включват доказателства за лъжливи практики за доставка, отвод за даване на желана информация за цените или прекомерно високи разноски за услуги.

Заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо сподели в петък, че тези, които фалшифицират документи или по различен метод крият същинския генезис или цена на съветския нефт, ще бъдат изправени пред последици според националното законодателство на юрисдикциите, прилагащи ценовия таван.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР