Страните от Европейския съюз ще разгледат на 13 декември предложение

...
Страните от Европейския съюз ще разгледат на 13 декември предложение
Коментари Харесай

Страните от ЕС обмислят по-нисък таван на газа – 264 евро/мВтч

Страните от Европейския съюз ще прегледат на 13 декември предложение за таван на цените на газа, което е малко по-ниско от това на Еврокомисията, съобщи Ройтерс, базирайки се на документи.

Миналата седмица Комисията предложи таван на цените на газа, който би се задействал, в случай че цената на газа за предходния месец по TTF надвиши 275 евро за мегаватчас за две седмици и е с 58 евро по-висока от референтната цена на втечнения природен газ за 10 дни.

 
Затова предлагаме да се дефинира таван на цената на природния газ, с цел да се предпазят жителите и предприятията от рискови скокове на цените. Механизмът е деликатно създаден, с цел да бъде ефикасен, като в същото време не заплашва сигурността на доставките ни, действието на енергийните пазари на Европейски Съюз и финансовата непоклатимост.
Кадри Симсон, комисар по въпросите на енергетиката

Някои страни, в това число България, разкритикуваха първичното предложение на Европейски Съюз. Опасенията са, че таванът в никакъв случай няма да бъде задействан поради своята висока граница и строги критерии, което няма да успее да защищити европейските стопански системи от ценови шокове.

На 13 декември страните ще прегледат ревизираното предложение на Чешката република, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз. В него се планува границата да бъде понижена на 264 евро/МВтч. Освен това ще се изисква цените да останат над това равнище в продължение на пет търговски дни, а не на две седмици, с цел да се задейства ограничаването.

Преработеното предложение ще разшири обсега на мярката, тъй че тя да обгръща освен договорите за газ за първия месец, както предложи Комисията, само че и договорите с дати на приключване на периода до четвърт година напред.

Страните обаче към момента не са постигнали единодушие дали въобще да се лимитират цените, до момента в който най-малко 5 страни упорстват за още по-ниска горна граница.

Италия, Полша, Гърция, Белгия и Словения предложиха два разновидността – или доста по-ниска закрепена горна граница на цените от 160 евро/МВтч, или " динамична горна граница на цените ", която може да се трансформира според от съществуващите референтни цени на втечнения природен газ.

Няколко страни, измежду които Германия и Нидерландия, обаче предизвестяват, че определянето на пределни цени може да затрудни Европа при привличането на по този начин нужните доставки на газ от международните пазари. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР