Страните от Европейския съюз са използвали общо 150 милиона дози

Страните от Европейския съюз са използвали общо 150 милиона дози ...

1/4 от всички европейци са получили първа доза от ваксината срещу COVID-19


Страните от Европейския съюз са използвали общо 150 милиона дози ваксини срещу коронавируса от началото на кампанията по ваксинация срещу COVID-19 в общността на 27 декември 2020 г. Това съобщи в Twitter председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде ТАСС. 

"Ваксинацията набира скорост в Европа. Току-що преминахме границата от 150 милиона инжекции в ЕС. Една четвърт от всички европейци вече са получили първата доза. Ще имаме достатъчно дози ваксина, за да постигнем целта си да ваксинираме 70% от пълнолетното население на ЕС през юли“, написа тя. 

Населението на ЕС е около 450 милиона души. Според стратегията на ЕС за ваксиниране, публикувана по-рано тази година, първоначалната цел беше да се ваксинират 70% от възрастното население до лятото. След това в официалните документи на Европейската комисия формулировката беше променена на "през лятото", след това - "до края на лятото". В разгара на кризата с доставките на ваксини през февруари председателят на Европейската комисия обясни на пресконференция в Брюксел, че под "края на лятото се има предвид астрономическия термин - тоест до есенното равноденствие на 21 септември. Сега, когато ситуацията с доставките на ваксини за страните от ЕС се стабилизира донякъде, целевата дата отново се измести към юли, припомня агенцията. 

Източник: manager.bg