Страните от ЕС са постигнали споразумение по предложените закони за

...
Страните от ЕС са постигнали споразумение по предложените закони за
Коментари Харесай

ЕС забранява продажбата на бензинови и дизелови коли до 2035 г.

Страните от Европейски Съюз са постигнали съглашение по препоръчаните закони за битка с изменението на климата. Министрите, отговарящи за околната среда в 27-те страни членки, реализираха единодушие по този въпрос в Люксембург в сряда вечерта.

Те поддържаха поетапното - до 2035 година - прекъсване на продажбите на нови коли с вътрешно горене, задвижвани с изкопаеми горива. В допълнение към новите цели за климата страните от Европейски Съюз се споразумяха и за обществен фонд за климата в размер на 59 милиарда евро и за промяна на търговията с излъчвания в Европейски Съюз.

След повече от 16 часа договаряния министрите на околната среда от 27-те страни членки на Европейски Съюз реализираха единодушие за взаимни позиции по пет закона, част от по-широк пакет от ограничения за понижаване през това десетилетие на излъчванията, които трансформират климата на планетата.

" Климатичната рецесия и нейните последствия са ясни и по тази причина политиката е неизбежна ", съобщи ръководителят на политиката на Европейски Съюз в региона на климата Франс Тимерманс. Според него нахлуването в Украйна на най-големия снабдител на газ Русия е подтикнала страните да се откажат от изкопаемите горива по-бързо.

На база споразуменията на министрите ще се образуват позициите им в идните договаряния с Европейския парламент по отношение на окончателните закони, които да станат част от законодателството на Европейски Съюз. Парламентът към този момент поддържа задачата.

Италия, Словакия и други страни желаеха последователното унищожаване да бъде отсрочено за 2040 година В последна сметка страните поддържаха компромисно предложение от Германия, най-големия пазар на коли в Европейски Съюз, което резервира 2035 година като цел и изиска от Брюксел да реши през 2026 година дали хибридните коли или въглеродно неутралните горива могат да се съвместят с задачата.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек също приветства съглашението. " Това е най-големият пакет за запазване на климата, който е бил изготвян в Европа от 15 години насам ", съобщи зеленият политик в сряда вечерта. По думите му това е " самоуверен възклицателен знак за опазването на климата в Европа ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР