Страните от ЕС постигнаха споразумения по предложените закони за борба

...
Страните от ЕС постигнаха споразумения по предложените закони за борба
Коментари Харесай

Забраняват продажбата на бензинови и дизелови коли в ЕС от 2035 г.

Страните от Европейски Съюз реализираха съглашения по препоръчаните закони за битка с изменението на климата през нощта против сряда. Те подкрепиха поетапното прекъсване до 2035 година на продажбите на нови коли, задвижвани с изкопаеми горива, и основаването на фонд в размер на няколко милиарда евро, който да защищава по-бедните жители от разноските за въглероден диоксид, съобщи Ройтерс.

След повече от 16 часа договаряния министрите на околната среда от 27-те страни  членки на Европейски Съюз реализираха съгласие за взаимни позиции по пет закона, част от по-широк пакет от ограничения за понижаване през това десетилетие на излъчванията, които затоплят планетата.

„ Климатичната рецесия и нейните последствия са ясни и по тази причина политиката е неизбежна ", съобщи ръководителят на политиката на Европейски Съюз в региона на климата Франс Тимерманс и добави, че съгласно него нахлуването в Украйна на най-големия снабдител на газ Русия е подтикнала страните да се откажат от изкопаемите горива по-бързо.

 istock istock
Министрите поддържаха главните елементи на пакета, които Европейската комисия предложи за първи път предишното лято, в това число закон, изискващ от 2035 година новите коли, продавани в Европейски Съюз, да отделят нулеви излъчвания на въглероден диоксид.

Това ще направи невъзможна продажбата на коли с мотори с вътрешно горене.

Сделката прави евентуално предлагането да стане част от законодателството на Европейски Съюз. Споразуменията на министрите ще образуват позицията им в идните договаряния с Европейския парламент по отношение на окончателните закони.

Парламентът към този момент поддържа задачата за колите до 2035 година

Италия, Словакия и други страни желаеха последователното унищожаване да бъде отсрочено за 2040 година В последна сметка страните поддържаха компромисно предложение от Германия, най-големия пазар на коли в Европейски Съюз, което резервира 2035 година като цел и изиска от Брюксел да реши през 2026 година дали хибридните коли или въглеродно неутралните горива могат да се съвместят с задачата.

Тимерманс съобщи, че Комисията ще остане „ отворена за разискване на хрумвания ", само че че през днешния ден хибридните коли не обезпечават задоволително понижаване на излъчванията и че различните горива са непостижимо скъпи.

Предложенията в региона на климата имат за цел да подсигуряват, че 27-те страни от Европейски Съюз - третият по величина емитент на парникови газове в света - ще реализиран задачите си за 2030 година да понижат чистите излъчвания с 55 % по отношение на равнищата от 1990 година

 istock istock
Министрите поддържаха нов пазар на въглеродни излъчвания в Европейски Съюз за налагане на разноски върху замърсяващите горива, употребявани в превоза и постройките, макар че те обявиха, че това би трябвало да стартира да действа през 2027 година, една година по-късно от в началото планувания период.

След напрегнати договаряния те реализираха единодушие за основаване на фонд на Европейски Съюз в размер от 59 милиарда евро, с цел да защищити жителите с ниски приходи от разноските по тази политика през 2027-2032 година

Министрите също по този начин поддържаха промените на сегашната система на Европейски Съюз, която принуждава индустрията и електроцентралите да заплащат, когато замърсяват околната среда.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР