Страните от ЕС постигнаха споразумения по предложените закони за борба

...
Страните от ЕС постигнаха споразумения по предложените закони за борба
Коментари Харесай

Държавите от ЕС се споразумяха по законите за климата

Страните от Европейски Съюз реализираха съглашения по препоръчаните закони за битка с изменението на климата през нощта против сряда, поддържаха поетапното прекъсване до 2035 година на продажбите на нови коли, задвижвани с изкопаеми горива, и основаването на фонд в размер на няколко милиарда евро, който да защищава по-бедните жители от разноските за въглероден диоксид, съобщи Ройтерс.

След повече от 16 часа договаряния министрите на околната среда от 27-те страни членки на Европейски Съюз реализираха единодушие за взаимни позиции по пет закона, част от по-широк пакет от ограничения за понижаване през това десетилетие на излъчванията, които затоплят планетата.

„ Климатичната рецесия и нейните последствия са ясни и по тази причина политиката е неизбежна ", съобщи ръководителят на политиката на Европейски Съюз в региона на климата Франс Тимерманс и добави, че съгласно него нахлуването в Украйна на най-големия снабдител на газ Русия е подтикнала страните да се откажат от изкопаемите горива по-бързо.

Министрите поддържаха главните елементи на пакета, които Европейската комисия предложи за първи път предишното лято, в това число закон, изискващ от 2035 година новите коли, продавани в Европейски Съюз, да отделят нулеви излъчвания на въглероден диоксид.

Това ще направи невъзможна продажбата на коли с мотори с вътрешно горене.

Сделката прави евентуално предлагането да стане част от законодателството на Европейски Съюз. Споразуменията на министрите ще образуват позицията им в идните договаряния с Европейския парламент по отношение на окончателните закони.

Парламентът към този момент поддържа задачата за колите до 2035 година

Италия, Словакия и други страни желаеха последователното унищожаване да бъде отсрочено за 2040 година В последна сметка страните поддържаха компромисно предложение от Германия, най-големия пазар на коли в Европейски Съюз, което резервира

2035 година като цел и изиска от Брюксел да реши през 2026 година дали хибридните коли или въглеродно неутралните горива могат да се съвместят с задачата.

Тимерманс съобщи, че Комисията ще остане „ отворена за разискване на хрумвания ", само че че през днешния ден хибридните коли не обезпечават задоволително понижаване на излъчванията и че различните горива са непостижимо скъпи.

Предложенията в региона на климата имат за цел да подсигуряват, че 27-те страни от Европейски Съюз - третият по величина емитент на парникови газове в света - ще реализиран задачите си за 2030 година да понижат чистите излъчвания с 55 % по отношение на равнищата от 1990 година

Министрите поддържаха нов пазар на въглеродни излъчвания в Европейски Съюз за налагане на разноски върху замърсяващите горива, употребявани в превоза и постройките, макар че те обявиха, че това би трябвало да стартира да действа през 2027 година, една година по-късно от в началото планувания период.

След напрегнати договаряния те реализираха единодушие за основаване на фонд на Европейски Съюз в размер от 59 милиарда евро, с цел да защищити жителите с ниски приходи от разноските по тази политика през 2027-2032 година

Министрите също по този начин поддържаха промените на сегашната система на Европейски Съюз, която принуждава индустрията и електроцентралите да заплащат, когато замърсяват околната среда.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР