Страните от ЕС постигнаха споразумение за изпълнението на по-строги политики

...
Страните от ЕС постигнаха споразумение за изпълнението на по-строги политики
Коментари Харесай

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните от Европейски Съюз реализираха съглашение за осъществяването на по-строги политики в региона на климата, макар опасенията на някои страни, че усилване на енергийните доставки след съветската инвазия може да отслаби екологичните упоритости на Европа.

Забрана за продажба на мотори с вътрешно горене до 2035 година, поетапно унищожаване на разрешителните, позволяващи на замърсяващите промишлености несъмнено количество въглеродни излъчвания и рестрикции върху артикули за обезлесяването - това са част от предложенията, които бяха контрактувани в Люксембург на среща на министрите на околната среда от Европейски Съюз.

Споразумението бележи значима стъпка напред за амбициозния европейски проект за климата, посредством който блокът цели да стане въглеродно безпристрастен до 2050 година, оповестява " Financial Times ".

Заместник-председателят на Европейската комисия по зелена политика Франс Тимерманс оцени срещата като „ доста добър ден за Зелената договорка “. Споразумението е реализирано „ обратно на възможностите и срещу това, което мнозина смятаха за допустимо “, споделя той, представен от изданието

Екоминистрите са договорили и фонд от 59 милиарда евро за компенсиране на най-засегнатите от прехода поради климатичните промени и финансиране на напъните на страните за възстановяване на енергийната успеваемост, възобновяване на здания и въвеждане на транспортни системи с ниски излъчвания. Първоначално препоръчаната от Европейска комисия сума беше на стойност 72 милиарда евро, само че група страни, водени от Германия настояха сумата да бъде понижена, защото те ще заплащат повече във фонда, в сравнение с ще получават.

„ Това, което желаеме от страните да създадат, не е наказване, а нещо, което ще им помогне да се отърват от зависимостта от изкопаеми горива “, сподели Дан Йоргенсен, министър на климата на Дания.

Преди диалозите дипломати, изключително от северноевропейските страни, се притесняваха, че министрите ще отслабят екологичните си обещания, защото държавните управления се пробват да обезпечат енергийни доставки вследствие на спрените такива от Русия.

Русия доста понижи доставките на газ за Европа през последните седмици, като принуди страни като Германия и Холандия да усилят производството от мощно замърсяващи въглищни електроцентрали.

Италия и Словакия бяха измежду страните, които отдръпнаха напъните си за последователно унищожаване на моторите с вътрешно горене до 2035 година, само че те се съгласиха с предизвестието на Германия, което прикани комисията да преразгледа тематиката за „ електрогоривата “ (e-Fuels), направени от уловен въглероден диоксид в битката с понижаване на излъчванията.

Активистите споделят, че електрогоривата могат да бъдат съвсем толкоз нездравословни, колкото изгарянето на изкопаеми горива и че различните горива отделят толкоз отровни азотни оксиди, колкото и бензиновия мотор.

Ръководителят на отдела за климата и енергетиката на WWF Европа Алекс Мейсън упрекна министрите, че са разводнили предложенията в областа на климата.

„ Вместо да засилят слабите оферти на комисията министрите направиха всичко допустимо да ги разводнят и прибавиха малки врати и изключения, с които да се опитат да се измъкнат от предприемането на дейности ", сподели той.

Според холандския министър на климата Роб Йетен обаче пакетът от ограничения дава „ уравновесен микс от дотации, стандарти за излъчвания и цени, а също по този начин улеснява постигането на националните цели за климата “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР