Страните членки на Световната здравна организация (СЗО) постигнаха предварителен консенсус

...
Страните членки на Световната здравна организация (СЗО) постигнаха предварителен консенсус
Коментари Харесай

СЗО работи по договор за предотвратяване на пандемии

Страните членки на Световната здравна организация (СЗО) реализираха прелиминарен консенсус за договаряния за бъдещо съглашение за попречване на пандемии, преодолявайки пропастта сред Европейския съюз и Съединени американски щати, оповестиха дипломати.

Проекторезолюцията, направена по време на договаряния през уикенда, ще бъде показана за приемане на здравните министри по време на тридневната специфична асамблея на СЗО, която стартира през днешния ден, съобщи „ Ройтерс “.

Дипломатическият пробив идва на фона на възходящата угриженост на интернационално равнище, обвързвана с разпространяването на новия вид на ковид – „ Омикрон “, засечен за първи път в Южна Африка този месец.

Глобалното съглашение за усилване на предварителната защита на бъдещи пандемии, се чака да е готово през май 2024 година и ще покрива проблеми като шерването на данни и секвенции от геном на зараждащи вируси, евентуални ваксини и медикаменти.

Англия, страните от Европейски Съюз и към 70 други упорстват за правно обвързващ контракт. Съединени американски щати и други страни като Бразилия и Индия обаче не са склонни да се ангажират с контракт.

Над 260 млн. души са се заразили с COVID-19, като от тях 5.45 млн. са умряли, откогато вирусът SARS-CoV-2 се появи в Китай през декември 2019 година. От СЗО означават, че Китай към момента не е споделила някои от ранните си данни, които биха могли да оказват помощ за установяване на произхода на вируса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР