Страните-членки на ОПЕК+ планират намаляване на добива на петрол с

...
Страните-членки на ОПЕК+ планират намаляване на добива на петрол с
Коментари Харесай

ОПЕК+ обмислят сериозно намаление на добивите на петрол

Страните-членки на ОПЕК+ възнамеряват понижаване на добива на нефт с повече от 1 милион барела дневно, когато се срещнат персонално в сряда за първи път от повече от две години, написа Bloomberg , базирайки се на делегати.

По-голямо от предстоящото понижение би отразявало мащаба на загрижеността на групата производители, че международната стопанска система се забавя бързо на фона на бързото стягане на паричната политика. Окончателно решение няма да бъде взето, до момента в който министрите на петрола не се срещнат в централата на ОПЕК във Виена, обявиха делегатите. Намаляването с 1 милион би било най-голямото от началото на пандемията.

Суровият нефт Brent скочи над 125 $ за барел след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Оттогава цената понижава, смекчавайки грандиозните непредвидени облаги, на които се радват Саудитска Арабия, Русия, Обединените арабски емирства и други огромни производители.

Все отново цената скочи с 2,6% до 87,40 $ за барел до 11:55 сутринта в Сингапур в понеделник.

" ОПЕК+ са доста фокусирани върху по-силните лихвени проценти в Съединени американски щати и тяхното влияние върху търсенето на нововъзникващите пазари “, изяснява Амрита Сен, основен петролен анализатор в Energy Aspects Ltd. " Следователно те желаят да предотвратят всевъзможни вероятни остатъци “ на международния пазар.

Масовото редуциране рискува да добави още един потрес към международната стопанска система, която към този момент страда от висока инфлация, провокирана от енергийната рецесия. Съединени американски щати и други страни приканиха за повече произвеждане, като президентът Джо Байдън посети Саудитска Арабия по-рано тази година в опит да контракти нова петролна договорка – и в последна сметка по-ниски цени за американците преди междинните избори през ноември.

Средните цени на бензина в Съединени американски щати паднаха бързо, откакто доближиха връх от над 5 $ за галон през юни. И въпреки всичко те се покачиха още веднъж през последните 10 дни до към,80.

Байдън също се пробва да ограничи приходите, които Москва получава от нефт като част от напъните да отслаби военните старания на Владимир Путин. Намаляването на ОПЕК+ евентуално би имало противоположния резултат.

Някои огромни банки, в това число JPMorgan Chase & Co., считат, че ОПЕК+ може да се наложи да понижи добива с най-малко 500 000 барела дневно, с цел да стабилизира цените. Хелима Крофт, основен пълководец по суровините в RBC Capital Markets LLC е на мнение, че групата може да избере двойно по-голямо понижение.

" Подозирам, че може да не желаят да отидат персонално за нищожен ход “, означи Крофт.

Връзката сред Рияд и Москва – която е в основата на 23-членния алианс ОПЕК+ – оцеля след нахлуването на Русия в Украйна и не демонстрира признаци на намаляване, написа Bloomberg. Все още не е доказано дали съветският петролен началник и вицепремиер Александър Новак ще участва персонално на срещата във Виена. Ако го направи, това ще изпрати мощно обръщение, както и ще се окаже неловко за съдружниците на Украйна в Европейския съюз.

Новак беше глобен от Съединени американски щати в петък след анексирането на четири района на Украйна от Русия, макар че Европейски Съюз не последва образеца. Попитанo за евентуалната му поява във Виена, австрийското държавно управление означи, че той не е бил глобен и не даде повече коментар.

Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните сътрудници се срещат онлайн ежемесечно и не се очакваше да провеждат персонална среща най-малко до края на тази година.

Спадът на цените може да ги е предиздвикал да трансформират мнението си

" Само ОПЕК+ може да разсъни цените на петрола от настоящия им сън “, декларира Виктор Катона, анализатор във компанията за енергиен разбор Kpler във Виена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР