Страната ни през седмицата официално поиска присъединяване към банковия съюз.

...
Страната ни през седмицата официално поиска присъединяване към банковия съюз.
Коментари Харесай

Двойният надзор над банковата система ще бъде висок стандарт за сигурност

Страната ни през седмицата публично изиска присъединение към банковия съюз. Когато влезем в него, надзорът на банковата ни система ще премине към Европейската централна банка. Докато чакаме присъединението към чакалнята на еврозоната и банковия съюз, банките ни ще бъдат в предварителен интервал.

" Банките в България и в бъдеще ще продължат да бъдат отговорност на Българска народна банка, освен на ЕЦБ. ЕЦБ надзирава единствено най-големите институции и такива с по-специфични проблеми. Иначе множеството огромни български банки сега по линия на банките – майки са под надзора на ЕЦБ. Така че ние не се тормозим – в противен случай: надзорът на ЕЦБ се счита за още по-висок стандарт за сигурност, който ще бъде добре признат от публиката ", разяснява в предаването " Неделя 150 " ръководителят на Асоциацията на българските банки Петър Андронов.

„ Надзорът ще бъде споделена, координирана активност сред ЕЦБ и Българска народна банка, т.е. занапред отсега нататък ще имаме двоен контрол. В съпоставяне с до момента това е една гаранция повече. Второ, ще имаме ЕЦБ, която е надалеч от българската реалност и всекидневието и ще ползва много независимо своите правила, без никакви зависимости, без опция за въздействие. Това във висока степен редуцира рисковете “, добави той.

Обичайният метод при надзора на ЕЦБ включва трите най-големи банки плюс други банки по нейна преценка и ние се готвим за този метод, заявява Андронов. Относно присъединението на България към банковия съюз още преди влизането й в еврозоната, единствено с влизането в механизма ERM 2, той уточни:

" Банковият бранш, както прочее и всички ние, би трябвало да избираме да избира общоприетия, обичайния път и за влизане в банковия съюз, и в еврозоната. На никого няма да е изключително прелестно за първи път да се употребява нов метод или различен механизъм за приемане, какъвто явно ще се приложи към нас ", означи още петър Андронов: " Но сигурно в случай че това е единствената опция за постигането на огромната, последна цел – участие в еврозоната, банковият бранш ще поеме частта от своята отговорност. Това е най-важният приоритет и за нас. "

Различното ще бъде за първи път да се одобри страна в чакалнята и в еврозоната с предварителна банкова оценка и приемане в банковия съюз, а подобен модел, който се ползва за първи път, носи опасности, предизвести Андронов:

" Защото ние към момента не знаем при избрани условия дали всички механизми ще сработят обикновено, дали това няма да донесе по-тежки условия и по-сериозни упования към нас спрямо другите страни, които към този момент са признати, дали няма да бъдем сложени в условия за спомагателни за осъществяване условия, което явно ще бъде едно утежнение за нас. "
Трябва да се има поради, че методиката, по която ще бъдат оценени банките, е универсална, важи за всички страни от Европейския съюз и носи презумпцията, че пазарите разполагат с доста добра статистика и информация. Това не всеки път е по този начин в България, разясни Петър Андронов:

„ Уви, за жалост, доста от интервенциите на пазара с недвижими парцели, който е главен, значителен пазар в България - не разполага обществено с добра статистика, и постоянно тези покупко-продажби не могат да бъдат остойностявани, осреднявани по подобаващ метод, тъй че да служат за оценка на активи на банките. Това е един от значимите въпроси, който ще обсъждаме отсега нататък. "

Най-големият приоритет постанова да приемем междинните, не напълно допустими детайли, счита Андронов:

" За страдание обаче след всичко, което се случи на еврозоната и на Европейски Съюз, не може да чакаме, че те няма да отчетат и тези фактори, негативите, понесени в Гърция, компликациите и сегашните тествания в Италия, други проблеми, които има еврозоната. Всички тези детайли няма по какъв начин да не бъдат регистрирани, плюс наште лични проблеми. Така, че сигурно ние няма да сме най-доволните от метода, по който ще се развива този път, само че въпреки това би трябвало да приоритизираме значимите неща, а значимото нещо на първо място е да намерим постоянен, стабилен излаз от сегашната уредба на валутния ръб като режим на парични връзки - нещо, към което постоянно сме се стремили. Така че най-големият приоритет постанова да приемем междинните, не напълно позитивни детайли. "

Запитан ще има ли преструктуриране на банки поради влизането в банковия съюз, ръководителят на Асоциацията на българските банки уточни: " Има консолидация на банковия бранш, броят на банките понижа значително, има изгледи това да се случва, даже без да броим въздействието на банковия съюз.

Самият пазар, успеваемостта на банковия бизнес, ограничеността на нашия пазар неизбежно натиска банките към уедряване и преструктуриране. Това ще се случва, без значение дали влизаме в банковия съюз или не, а влизането в банковия съюз може да бъде един спомагателен катализатор. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР