Страхопочитанието на българските депутати към главния прокурор Сотир Цацаров е

...
Страхопочитанието на българските депутати към главния прокурор Сотир Цацаров е
Коментари Харесай

Депутатите били рядко покорни и единомислещи в страхопочитанието си към Цацаров

Страхопочитанието на българските депутати към основния прокурор Сотир Цацаров е видно през време на целия му мандат, през чуванията в Народното събрание. Много рядко се вижда българските депутати да са толкоз покорни и единомислещи.

Това разяснява Иван Брегов от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) във връзка номинацията на Сотир Цацаров за нов ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

" Определено фигурата на към момента настоящия основен прокурор прави депутатите единни. Но зад всичко това не знам дали не стои голям боязън, тъй като знаем, че нашата политическа класа напълно не е безупречна във връзка с имуществото си.

Медиите и особено следствията на Антикорупционния фонд и на " Биволъ " демонстрират, че проблеми има, а тези проблеми с тяхното имущество не излизат от прокуратура, идват от външни източници ", посочи той пред БНР.

" Към Българска социалистическа партия през последните две седмици гледа цялото общество и то с изключително внимание. Една от аргументите е дали ще поддържат президента Радев за едно опълчване за избора на Иван Гешев, само че това не се случва. Към момента Българска социалистическа партия са много пасивни. По отношение на процедурата за КПКОНПИ, срокът тече и нищо не им пречи да показват различна кандидатура на ГЕРБ и така наречен патриоти, само че не го вършат, което ги слага в една доста смешна позиция - трансформирали се в една казионна прибавка на ГЕРБ ", добави още той.

Главният прокурор може, в случай че изиска, да събере всичко за живота на един български жител, посочи Брегов и допусна, че Цацаров е събрал нужната му информация за живота на тези, които ще го избират за новия пост.

" Въпросът е дали всичко събрано е завършено като едно обвиняване и дали е в границите на обвинителен акт или е една вътрешна инспекция, или е в някоя директория в прокуратурата и може би сега се събира. Тук изскача казусът с това знаем или не какво прави основният прокурор и по адрес на кого. Вторият проблем е знаем ли по какъв начин си потегля актуалният основен прокурор от прокуратурата - какво завари, какво оставя, какво реши, какво не реши. Няма институция в българската страна, която да му изиска сметка какво е правил за тези 7 години ", акцентира Брегов.

" Цялата обстановка с избора на основен прокурор стартира да наподобява на търсене на правоприемник. Това стартира да се предава по линия на това кой най-вече утвърждава настоящият основен прокурор и, в случай че не променим нещо, по този начин ще бъде - и Гешев ще уточни своя правоприемник ".

" Мисля, че " опасяват " настоящата политическа класа в България и това ги прави толкоз обични от целия български политическия ред. След това обаче имаме един необикновен феномен - и КПКОНПИ би трябвало да бори хора, които упражняват високи политически длъжности, и прокуратурата. До този миг, посочете ми един наказан от ГЕРБ или отнето имущество на някой върховен български общественик. Няма подобен! ", посочи анализаторът. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР