Страхът на олигархията от изсветляване на медийната собственост, повишаване на

...
Страхът на олигархията от изсветляване на медийната собственост, повишаване на
Коментари Харесай

За да запази зависимости и грантово финансиране олигархията пусна “зомбита” срещу прозрачността в медиите

Страхът на олигархията от изсветляване на медийната благосъстоятелност, повишение на прозрачността при финансирането и разкритие на зависимостите измежду поръчковата “журналистика”, доближи непредвидени небеса. Стигна се до такава степен, че против законодателството, признато на първо четене предходната седмица с огромно болшинство от депутатите, бяха впрегнати “зомбита”. Казионният Съюз на българските публицисти, в чието управление кей са намерили пенсионирани номенклатурчици, заемали чиновнически постове в края на тоталитарния интервал, излезе в понеделник с бутафорна декларация, в която сякаш зове за “защита на медиите”.

Какво в действителност желаят апаратчиците “на повикване”?

1. Затъмнение над действителната благосъстоятелност в медиите.
2. Запазване на неразбираемото и прикрито финансиране на малките екрани, радиа, вестници, уеб сайтове, блогове и така нататък
3. Зависимостите сред представящи себе си за “журналисти” и поръчителите им – олигарси с проблеми с правораздаването и изнудващи институциите – да останат скрити от обществото.

Кои желаят това?

Особено деен в използването на Управителния съвет на Съюз на българските журналисти в последните години е небезизвестният Светослав Терзиев, щатен готован на газовика Сашо Дончев. Изданието на дългогодишния посредник от такси при търговията с газ, от дълго време е банкрутирало. Вестникът, в който Терзиев написа изпълнени със завист и злоба пасквили, има тираж по-малък от броя на списващите го. Очевидно Терзиев не желае обществото да знае истината, че поръчковата бухалка, в която работи, бива издържана с пари от друг/и бизнес/и на издателя-газовик, натрупал десетки години милиони като посредник в връзките сред Русия и България при доставката на синьо гориво.

Употребата на Съюз на българските журналисти, несъмнено, надалеч не е инцидентна. Зад нея се крият и другите кукловоди в поръчковата “журналистика” у нас – подсъдимият предприемач Огнян Донев и разследваният Иво Прокопиев. Досега техните ползи бяха защитавани от грантово подвластната Асоциация на българските публицисти, само че защото там връзката с поръчителите е прекомерно очевидна, Съюз на българските журналисти изиграва ролята на “смокиново листо” за следващата поръчка.

Всички интензивно ангажирани с публичните процеси у нас още през април 2017 година стана ясно, по какъв начин Прокопиев спуска нарежданията си към послушните му “журналисти”. Ситуацията в този момент въобще не е по-различна. Доказателства за намесата на издателя Прокопиев имаше и през 2014 година, когато негово писмо, пуснато от електронната поща, съдържаше инструкции по какъв начин бухалките му “Дневник” и “Капитал” да обслужат интереса на електроразпределителните сдружения ЕВН, ЕОН/ЕнергоПро и ЧЕЗ.

Издателят на русофобския пасквилен уебсайт “Клуб WC” Огнян Донев пък самичък призна при започване на тази година, че е забранил на другояче парадиращите със своята “свобода” “журналисти”, да пишат на тематика – фармация. Основателен претекст Донев и послушниците му да не желаят осветляване на финансирането в медиите, тъй като ще е очевидно, че сайтчето му, с читатели по-малко от членовете на ГМО-проекта “Дай, България”, се финансира съвсем напълно с пари от медикаментите, които българите си купуват от компанията на олигарха “Софарма” или от неговите аптеки.

Къде беше Съюз на българските журналисти когато медийният пазар у нас се корумпира и изкриви?

Загрижените да запазят зависимостите в медиите “зомбита” от Съюз на българските журналисти освен, че вършат неприятна услуга на действително работещите у нас публицисти, само че носят не по-малка виновност за обстановката, в която българските медии работят. Къде беше въпросната казионна организация, когато българските медии безусловно бяха просмукани от корупция и деформиране на финансирането им? Кога Съюз на българските журналисти е взимало отношение, когато фондации, свързани с мизантропа Джордж Сорос, унищожават медийния плурализъм, наливайки милиони в издания, която след това служат като “бухалка” или “защитен щит” против всеки неуместен представител на властта или просто несъгласен с опитите за налагане на неолиберален фашизъм у нас.

Защо от Съюз на българските журналисти не видят, че публичен медии, финансирани годишно с по десетки милиони левове от данъкоплатците, биват превръщани в рупори на грантови “анализатори” и “експерти”, другояче казано на “агенти на непознато влияние”. Ще се поинтересува ли – какви пари получава и са получавали “журналисти” като Силвия Великова и Ирина Недева от неправителствени организации, под формата на възнаграждения и съвещания? Какви пари са получавали същите и от така наречен “европейско финансиране” и до каква степен достъп до тези средства са имали всички работещи в публичното БНР.


Снежана Тодорова желае нов мандат отпред на Съюз на българските журналисти

Като рупор на офанзивата против прозрачността в медиите към този момент се изяви, първо точно в БНР, така наречен ръководител на УС на Съюз на българските журналисти некоя си Снежана Тодорова – Федотова, известна повече като сътрудник “Виолета” от структурите на някогашната Държавна сигурност. Още преди три години в общественото пространство се изнасят обстоятелства до каква степен законно е управлението на казионната организация.

Към днешна дата тази тематика е настояща, тъй като следва нов избор на ръководител на Съюз на българските журналисти и явно сътрудник “Виолета” търси настойчивост, с цел да си изпече нов мандат. И по какъв начин да не желае, та нали, като ръководител на другояче изцяло бутафорната организация Снежана Тодорова, непрестанно пътува на непознати разходи по най-различни екзотични дестинации.


Снежана Тодорова във времената, в които е Агент “Виолетка”

И с цел да е изцяло като при социализма, за “виолетената” Снежанка запазването на поста й е значимо, тъй като като всяка посткомунистическа организация и Съюз на българските журналисти разполага с апетитни парцели, част от които отдава за жълти стотинки. Дали не е време “Икономическа полиция” да ревизира – по какъв начин управлението на Съюз на българските журналисти е отдало “под наем” личната си централа на пл. “Гарибалди” в София, какво се случва с парцела на организацията в Банкя и най-много с фамозния Международен дом на публицистите до Златни пясъци.

Но вместо да дава отговор на тези въпроси, сътрудник “Виолета” извършва следващата й поръчка, спусната от олигарсите, които другояче доста държат да нямат общо с Държавна сигурност.
На ход са депутатите, които след дълги години и голям брой несполучливи опити, най-сетне имат опцията да осветят зависимостите в медиите и пресекат непрозрачното финансиране в бранша.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР