Стойността на някои клинични пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива

...
Стойността на някои клинични пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива
Коментари Харесай

Здравната каса покрива едва 43% от разходите за физиотерапия и рехабилитация

Стойността на някои клинични пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива към 43% от действително направените разноски . Това се показва в писмо от Асоциацията на лекарите по физикална медицина и рехабилитация, изпратено до ръководителя на парламентарната комисия по опазване на здравето, до министъра на опазването на здравето, до шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и до Българския лекарски съюз (БЛС).

Някои от цените не са обновени през последните 8 години, се добавя в писмото.

Средната възраст на лекарите по физикална и рехабилитационна медицина нараства , а броят на специализиращите понижава. От асоциацията показват паниката си, че нараства и броят на физиотерапевтите и рехабилитатори, напускащи страната или започващи работа в центрове за разтривки.

Средствата, вложени за рехабилитация и изразходвани по предопределение , се възстановяват сред 5 и 9 пъти, ац и рехабилитация за повлияване на болката понижава с 42 дни отсъствията от работа за една година , прибавят още лекарите.-->

Според експертите половината от нуждаещите се българи не се подлагат на физиотерапия или рехабилитация, което води до дълготрайно неявяване от работното място и до отделянето на парични средства за краткотрайна неработоспособност.

Необходим е стопански разбор, съгласно който съответното да се остойностят медицинските услуги , да се трансформират цените на клиничните пътеки и да се привлекат нови фрагменти, акцентират от асоциацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР