Стойността на някои клинични пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива

...
Стойността на някои клинични пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива
Коментари Харесай

Някои клинични пътеки за физиотерапия покриват по-малко от половината от направените разходи

Стойността на някои клинични пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива към 43 на 100 от действително направените разноски. Това се показва в писмо от Асоциацията на лекарите по физикална медицина и рехабилитация, изпратено до ръководителя на парламентарната комисия по опазване на здравето, до министъра на опазването на здравето, до шефа на НЗОК и до Българския лекарски съюз.

Някои от цените не са обновени през последните осем години, се добавя в писмото. Средната възраст на лекарите по физикална и рехабилитационна медицина нараства, а броят на специализиращите понижава.

От асоциацията показват паниката си, че нараства и броят на физиотерапевтите и рехабилитатори, напускащи страната или започващи работа в центрове за разтривки. Средствата, вложени за рехабилитация и изразходвани по предопределение, се възстановяват сред 5 и 9 пъти, а комплексното физикално лекуване и рехабилитация за повлияване на болката понижава с 42 дни отсъствията от работа за една година, прибавят още лекарите.

Според експертите половината от нуждаещите се българи не се подлагат на физиотерапия или рехабилитация, което води до дълготрайно неявяване от работното място и до отделянето на парични средства за краткотрайна неработоспособност. Необходим е стопански разбор, съгласно който съответното да се остойностят медицинските услуги, да се трансформират цените на клиничните пътеки и да се привлекат нови фрагменти, акцентират от асоциацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР