Стойчо Младенов приключи изключително успешен период в Кайсар. Отборът завърши

...
Стойчо Младенов приключи изключително успешен период в Кайсар. Отборът завърши
Коментари Харесай

Стойчо Младенов: Ще се радвам да остана в Казахстан

Стойчо Младенов завърши извънредно сполучлив интервал в Кайсар. Отборът приключи на седмо място в класирането, а предходната година взе купата на Казахстан. След като се прибра в България треньорът даде изявление пред своя формален уебсайт www.stoycho-mladenov.com.

- Сезонът в Казахстан завърши. Какви са изводите ви?

- Казахстанската федерация сътвори прелестен вид за привършване на шампионата. Всички мачове се играеха в един град, с цел да се избегнат пътуванията и да се избегне болестта. Клубовете избрахме хотели, бази. Стадионите се определяха най-вероятно посредством чоп. Не всички мачове бяха на един терен. Имаше поредност. Отлична организация, която се следваше доста позитивно. На мен ми хареса повече формата на шампионата в Казахстан, в сравнение с в България. Точно това настоявам, че по този начин би трябвало да и в моята татковина. Трудно беше, тъй като поради пандемията няколко пъти правихме подготовки. Решението да се изиграят 20 кръга беше позитивно. Видяхме почтени и правилни мачове. Имаше непредвидени резултати, класиране. Астана остана едвам на трето място. Това е извънредно за класата на този клуб. Всичко това приказва за сериозна конкуренция в шампионата. В пандемията федерацията съумя да провежда най-хубавото състезание за обстановката.

- Кайсар приключи седми. Доволен ли сте?

- Започнахме доста мощно шампионата, само че пристигна огромното спиране заради вируса. Напуснаха съществени футболисти. Това наруши синхрона и ни лиши от играчи, които придаваха класа. Но и с това се справихме. Имахме доста положителни моменти през сезона. Предимството беше, че се даде опция за налагане на локални млади фрагменти. Мисля, че всички почитатели на Кайсар са удовлетворени от този факт. Подрастващото потомство, което идва от втория тим Байконур, сподели качество.

- Защо не водихте последния мач?

- Имах информация от медии и от българското посолство, че от 27 ноември влиза локдаун в страната. Ще има строги ограничения, ще се затвори всичко, което може да основава контакт сред хората. Това ни принуди да вземем решение. На 25-и уведомихме президента на клуба за обстановката. Той прояви схващане и откровено му благодаря, че ни позволи. В навечерието на мача, който ни предстоеше, здравето на всеки един човек е от извънредно значение. Разреши ни да купим билети и да се приберем. Ние имахме такива за 27-и, само че успяхме да създадем нужните промени. На 26 ноември рано сутринта излетяхме за Истанбул, от където с автомобил се прибрахме. Преди да стартира локдауна, влязохме в България.

- Все още нямате тим. Ще останете ли в Казахстан?

- Първо желая да отдъхна 1-2 седмици. После ще помисля за опциите, които имам. Всичко е въпрос на диалози, на интерес към мен. В този миг не мога да дам вест. Имам варианти, само че решението ще взема след 15 декември.

- За 4 години и половина създадохте ли другарства в Казахстан?

- Изключително съм удовлетворен от контактите, които сътворих. Най-впечатляващо си остава запознанството и взаимната работа с Кримбек Кушербаев. Изключително почтен човек. Думата му беше закон. На него най-вече благодаря за опцията да работя независимо и без никакво вмешателство.

- Как се развива казахстанският футбол?

- Много позитивно. Израства във всяка година. Конкуренцията е огромна, а това подвига качеството. Последният в класирането може да победи първия. Астана остана трети, а имаше заплаха и до това място да не стигне. И това е нещото, към което се стреми всяка федерация.

- Какви са треньорите в Казахстан?

- Преобладават чужденци. Но изпъкват няколко локални имена, които са с съвременни визии и разбирания за футбола. Практикуваха актуален жанр. Ще кажа две имена. Григорий Бабаян беше асистент на Станимир Стоилов в Астана. Сега като старши в Тобол и с помощник Саид Ибраимов станаха втори. Още преди този момент стана първенец с Астана. Представи се доста добре в евротурнирите. Пред този треньор има огромно бъдеще. Другото име е Андрей Карпович от Окжепест. Той също сподели отлични визии. За злощастие при него пандемията се отрази най-негативно. Неговият тим изпада, само че футболът му е извънредно актуален. Мисля, че тези двама треньори се откроиха изключително доста. Не би трябвало да забравяме и Шпилевски, който победи с купата отпред на Кайрат. Моите поздравления за трофея. Съжалявам доста, че нямах опция да се сбогувам с тима и футболистите. Ден преди навечерието на мача променихме билетите и нямаше по какъв начин. Само с президента Серик успяхме да си вземем сбогом. Дои сутринта в 6 ч той беше пред хотела и ни изпрати, за което му благодаря най-искрено. Показа почитание към мен и екипа ми. Не споделям довиждане на футболистите. Надявам се още на подготовката през януари в Турция да се забележим още веднъж, това зависи от избора ми за работа. Обадих се на един от капитаните Марочкин, на който имам най-голямо доверие. И му предадох моите поздрави на тима, както и извинения, че няма да ме има в последния мач. През тези четири години и половина се усещах доста благополучен и удовлетворен от престоя ми в Казахстан. Надявам се той да продължи и в различен клуб. И да бъде освен толкоз сполучлив, а даже повече сполучлив от Кайсар. Твърдя, че в Кизилорда сътворих непоклатимост, върху която може да стъпи идващият треньор. И да даде продължение – като игра, класиране, състав. При всички тези години се движихме в златната среда без заплаха за изпадане. Напротив – постоянно сме се борили да сме покрай първите. Най-хубавото от всичко беше спечелването на купата предходната година. През този сезон имах най-хубавия тим. За страдание четирима ни напуснаха и не можахме да намерим заместници на същото равнище. Напускам Кайсар, където работих в синхрон и съгласие. Категорично декларирам, че се разделяме като другари.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР