Стоян Мавродиев видя в разкритията за кредита за С. Г.

...
Стоян Мавродиев видя в разкритията за кредита за С. Г.
Коментари Харесай

Дезинфекция в ББР

Стоян Мавродиев видя в разкритията за заема за " С. Г. груп " офанзива против себе си и държавното управление. А решението на премиера изясни с това, че е бил измамен

© Надежда Чипева - В блокираната стопанска система ББР даде голям заем на колекторска компания, вместо да насочи средства към поддръжка на дребни и междинни компании. - Номинациите за нови шефове са незнайни, само че от подбора ще зависи дали банката ще остане каса за любимци или звено за поддръжка на дребни компании. Стоян Мавродиев беше отстранен от Българската банка за развиване оптимално демонстративно и унизително - персонално от Бойко Борисов по малкия екран. Това е типичният жанр, в който министър председателят тушира надигащ се обществен яд - не е безотказен, само че в общи линии работи. Предвид че Мавродиев от дълго време натрупа негативи, търкалящата му се по пода глава евентуално и този път ще е задоволителна, въпреки надалеч да не приказваме за изолирано нарушение, а за прочут от години, разрастващ се и толериран от ръководещите систематичен проблем.

Поводът е скандал към съответен подозрителен заем - 75 млн. лева, отпуснати от държавната банка за обвързвано с колекторската компания " С. Г. груп " сдружение. Този заем не е с нещо доста по-различен от нормалната активност на ББР в последните две и половина години, откогато тя се оглавява от Мавродиев. Държавната банка и преди подпомагаше близки до властта предприемачи, само че под негово командване беше доизградена като персонална каса на олигарсите. А по-конкретно и като персонална каса на Движение за права и свободи - над една трета от кредитния й портфейл беше стремително ориентирана в едвам няколко огромни компании, свързани с депутата Делян Пеевски ( " Техномаркет ", " Булгартабак ", " Слънчев ден " ) и близкия до почетния водач на придвижването Ахмед Доган Румен Гайтански-Вълка ( " Роудуей кънстракшън " ). Само тези и още няколко големи експозиции вършат сума от порядъка на спешно наливаните в банката в този момент 700 млн. лева от бюджета.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разликата е единствено във времето - този път заемът се подписва посред пандемия, когато от банката се чака да е инструмент за подкрепяне на бизнеса и хората, потърпевши от рецесията. Дори и без този заем насъбраното съмнение към мениджмънта на ББР рискуваше да се придвижи към програмата на държавното управление и тя да се трансформира в машина за злоупотреби. Затова и присъединяване на банката беше сведено до разпределителна кутия на запас към банките.

Нека рокадите стартират

Сега бързо преформатиране на управлението с явен и транспарантен мениджмънт има късмет да стартира да заличава вредите. Все още не е несъмнено кой ще влезе в ръководството. Първото несъмнено ново лице е неотдавна напусналият основен финансов шеф на Първа капиталова банка Живко Тодоров. Той е определен за член на управителния съвет на 6 април и за изпълнителен шеф на 7 април - безусловно посред разразяващата се стихия към досегашното управление. Още преди седмици Владислав Горанов заприказва за укрепване на ръководството на ББР поради новите функционалности и назначението евентуално е част от проекта. То също може да донесе рецензии, поради че ПИБ в последните години сподели много новаторски практики по разкрасяване на докладите си.

Извън него по информация на " Капитал " макар повелята на Борисов да се махне целият ръб един от шефовете - Николай Димитров, има късмет да остане. Той е дълготраен кадър на ББР още от 2011 година, отпреди екипа на Мавродиев. Досега обаче няма тип да е противостоял на злоупотребите в банката и на последния брифинг на ББР защитаваше отпуснатия заем паралелно с останалите. Всъщност договорът за заем със " Свети Георги груп " е подписан не от самия Мавродиев, а от Димитров и третия шеф Румен Митров (бивша дясна ръка на Мавродиев в КФН).

Ключов въпрос при ББР е и дали отговорността стопира единствено до управителния съвет. Както и самият Мавродиев посочи по bTV, по устава на банката за всеки заем над 5% от капитала се взема единомислещо решение от борда след утвърждение от надзорния съвет и такова е било получено. Председател на надзорния съвет е зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов. Другите членове са персонални назначения на икономическия министър Емил Караниколов, който, даже да не е бил осведомен като принципал, носи и политическа отговорност за ББР. От икономическото министерство не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " по тематиката.

Банкер за развиване на олигарси

Мавродиев е определен да ръководи ББР през есента на 2017 година, малко откакто тя бе трансферирана от финансовото към икономическото министерство. Той става основен изпълнителен шеф на институцията (преди това тя постоянно се е управлявала от най-малко двама равнопоставени директори) и на процедура получава власт и лостове да разпределя държавен запас към определени: за малко време на съвсем всички управнически постове в институцията се назначават близки до него хора, отпадат лимитите на ББР за заеми до 10% от капитала й, а възбраната за финансиране на политици се заобикаля с тълкувателен текст. И вместо да редуцира концентрацията на капитала на банката в огромни кредитополучатели, насъбрана в годините преди този момент, Мавродиев интензивно работи да я усилва - към края на 2018 година портфейлът на ББР от директни заеми за пръв път надвишава 1 милиарда лева, а към 2019 година - над 1.5 милиарда лева,. като повече от половината от тази сума е съсредоточена в най-големите 10-15 кредитополучателя, което пък поражда основни опасности от загуби. В последните две години, откогато той пое контрола над ББР, изобилстват образците на растящи експозиции към сдружения, близки до политици и с рисков кредитен профил:

- 150 млн. лева към " Техномаркет " и директния му притежател " Маркет инвестмънт ", за които се подозира, че са под контрола на Делян Пеевски. За задачата официално са скъсани връзките с предходния притежател на веригата - " Булгартабак ", което също е огромен кредитополучател на ББР и също в орбитата на Пеевски.
- 150 млн. лева към обвързваните с близкия до Ахмед Дохан Румен Гайтански " Роудуей кънстракшън " и " Пътстройинженеринг ". Дружеството " Роудуей кънстракшън " получава 148.5 млн. лева заем от банката половин година откакто е основано, и няма нито активност, нито парцели за поръчителство.
- Около 80 - 100 млн. лева към курортното сдружение " Слънчев ден ", което след лобистката интервенция, включваща държавен подарък (покупката на " Дупката " във Варна за 43 млн. лева.) към Георги Гергов, към този момент се управлява от Ангел Палийски. Последният съгласно източници е заслон за ползите на Делян Пеевски.
- Около 80 млн. лева към " Транспект ". Зад тази експозиция стои преструктурирането на автобусния колос " Юнион Ивкони " в комплицирана договорка, завършила при започване на 2019 година, включваща обединение с конкурентната " Етап Адресс " и (поне формална) промяна на собствеността. От интервенцията печеливши са досегашните акционери - някогашният народен представител от ГЕРБ Ивайло Константинов и обвързваното с групата " Еврохолд " " Синтетика ".
- Близо 50 млн. лева към следената от Спас Русев БТК. Банката за развиване изненадващо се включи в синдиката на кредитори на телекома преди време.
- 40 млн. лева за рефинансиране на петролната компания на Георги Самуилов " Инса ойл " към ОББ. Операцията идва месеци откакто самата " Инса ойл " обезпечи 46 млн. лева за придобиването на Общинска банка, без да има официално право на глас.

Така в завещание от Мавродиев остава наедрял олигархичен кредитен портфейл. ББР през днешния ден може теоретично да отпуска заеми до към 160 млн. лева, а след нарастването на капитала таванът ще се вдигне до към 300 млн. лева

Извън всичко това банката се захвана и с рисков бизнес по изкупуване и реструктуриране на проблематични заеми - в " Булсатком " и " Спарки Елтос ". Повечето от тези покупко-продажби бяха не по-малко съмнителни от тази със " С. Г. груп ", само че имаха шанса да се случват в по-спокойни години без пандемии.

Можеше да се чака

Самото назначение на Мавродиев в ББР беше скандално поради дотогавашната му история. Далечното му минало е на офшорен юрист. Това внезапно се трансформира, когато през 2006 година прегръща концепциите на създаващата се ГЕРБ - става неин съосновател, самопрокламиран създател на първата й икономическа стратегия, определен за народен представител и е с упоритости за финансов министър.

Офшорното минало обаче го преследва и на по-късни стадии, когато излиза наяве, че измежду клиентите му е бил " кокаиновият крал " Евелин Банев-Брендо. Именно изявленията на " Капитал " и " Дневник " по тематиката за неговото приканване като очевидец по това дело, където негови подписи попадат под документи на компании, свързани с пране на пари, слагат начало на офанзивите му по отношение на двете медии и издателите им, като впряга целия запас на ръководената от него КФН.

Шестгодишният му мандат там (2010 - 2016) минава през поредност кавги:

- През промени в правилника на КФН бяха лимитирани пълномощията на другояче самостоятелните по закон отраслови негови заместници, сътвори нова фигура - основен секретар, и назначи собствен доближен от предходния си бизнес - Андон Георгиев.
- Надзорно крушение към КТБ. Фалиралата банка беше обществена компания, а доста свързани с нея сдружения бяха поднадзорни лица по редица линии. Мавродиев се оказа един от най-честите гости на мажоритарния притежател на КТБ Цветан Василев.
- През лятото на 2016 година Европейският орган за пенсионен и осигурителен контрол (EIOPA) изпрати остро писмо до премиера Бойко Борисов, в което се показваха терзания за хаоса в ръководената от Мавродиев комисия преди началото на започващите тогава инспекции в застрахователния и пенсионния бранш.
- Налагане на невиждани санкции на " неуместни " медии за пазарни операции - отнесли много рецензии от интернационалните институции и като извънредно паднали в съда.

Въпреки този репутационен пестник от европейски орган година по-късно Мавродиев възкръсва като банкер. Срещу назначението имаше брожения - даже импровизирано пояснение за преместването на банката от финансовото към икономическото министерство е, че дотогавашният принципал е бил срещу.

В ББР Мавродиев бързо придвижва стила си на цялостно узурпиране на властта, прочут от КФН. В банката са назначени тогавашните му подчинени Румен Митров и Андон Георгиев, както и единственият му предан заместител от комисията, който не изпадна в спорове с него - Ангел Джалъзов.

А другояче по съответния проблем Мавродиев е уверен, че няма нищо неправилно: министър председателят е бил измамен, а всичко са оркестрирани офанзиви по отношение на него... Заемът е съвършено гарантиран с 500 млн. лева активи. Абсурдно изказване, тъй като това са неприятни заеми, които съгласно колекторски организации при тази цена от 75 млн. лева са мощно надценени. А тезата му, че договорката е добра за 7500 кредитополучатели, които, вместо банките да им заведат каузи, ще имат късмет да получат разсрочване от колекторите, провокира автентичен смях у няколко представители на бранша.

Сега Мавродиев наподобява фигура от предишното. А най-важното следва - специалист без политически и бизнес зависимости, който да промени ББР.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР