Стотици учители се търсят в страната преди началото на учебната

...
Стотици учители се търсят в страната преди началото на учебната
Коментари Харесай

Стотици учители се търсят преди началото на учебната година

Стотици учители се търсят в страната преди началото на образователната година. Обяви се качват всеки ден, и то за всевъзможен тип преподаватели - от начални учители, през такива по главните предмети, непознати езици и ИТ технологии, до експерти по музика, танци и други Това сподели инспекция на " Сега " из уеб страниците на районните ръководства на образованието няколко седмици преди 15 септември.

В София да вземем за пример единствено във вчерашния ден бяха подадени разгласи за близо 40 свободни работни места. Националното учебно заведение за танцово изкуство търси 15 експерти - двама корепетитори пиано, 3-ма корепетитори акордеон, 2-ма учители по български език, по един преподавател - по български танци, танци на народите, съвременен танц - джаз, математика, британски език, метафизичен цикъл, български език, история, педагог в общежитие и други, както и по половин щатна численост за преподавател по физика, педагогичен консултант и преподавател по типичен танц. В 5-о главно учебно заведение " Иван Вазов " пък имат потребност от преподавател по български и спомагателен личен състав.

Общо за столицата през юли бяха оповестени над 680 работни места за педагогичен експерти. В началото на август броя е паднала леко, само че отново нуждата е за най-малко 600 педагози, сочат данните на шефа на РУО-София Ваня Кастрева. По думите й в София обичайно най-вече се търсят начални учители и преподаватели за целодневна организация на образователния ден, както и учители по математика, информатика и непознати езици.

В Пловдив свободните места в учебни заведения и детски градини са над 260. Огромно е търсенето на фрагменти в селата, защото не всички учители се съгласяват да пътуват до такава степен, а и от време на време за педагозите не се предлага нужният хорариум, който да им обезпечи цялостна заплата.

Над 110 учители се търсят и във Варна. Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в морския град да вземем за пример е оповестила 8 свободни позиции - за учители по британски, математика, български, физика, химия, музика и други 10 преподаватели пък се търсят за СУ " Д. Дебелянов " във Варна - двама начални учители, двама за целодневна организация, двама по британски, по един по български, математика, история, ресурсен преподавател и други  

В Бургас и района се търсят близо 120 учители, демонстрират данни в уеб страницата на РУО-Бургас. Най-новото учебно заведение там - професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения - също е оповестило място за учител по британски език, като крайният период за подаване на офертите изтича през днешния ден. Математическата гимназия " Акад. Н. Обрешков " пък се нуждае от един учител по история и един по география.

 

МАЩАБ

Около 70 са учителите, които се търсят във Враца, от над 80 преподаватели има потребност област Плевен, по към 20 педагози се търсят в Силистра и Шумен, 48 - в Смолян, по към 20-ина -  в Силистра и Перник, 17 - в Добрич и така нататък, демонстрират данни от уеб страниците на РУО в страната. Опитът досега сочи, че макар големия дефицит на учители множеството учебни заведения съумяват да се оправят с него преди 15 септември. Някои позиции се обезпечават с фрагменти, които нямат учителска дееспособност, на други места се съчетават предмети или по-възрастни преподаватели биват оставяни да преподават 1-2 години след навършване на пенсионна възраст. Най-големият дефицит на преподаватели се обрисува след към 10 години, сочат прогнозите на МОН.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР