Стотици столичани критикуват промените в градския транспорт, влезли в сила

...
Стотици столичани критикуват промените в градския транспорт, влезли в сила
Коментари Харесай

Столичани за промените в градския: Абе, вие май никога не сте се возили в 280???

Стотици столичани подлагат на критика измененията в градския превоз, влезнали в действие от 1 януари, в страницата на обществените мрежи на Центъра за градска подвижност. 

Пътуващите в София са недоволни от премахването на месечните карти за една линия, невъзможността да се зарежда билет на доста спирки, премахването на комплектите от 10 зареждания/билета за 12 лева и безчет други проблеми на градския превоз. Но най-вече отвращение провокира една от по-неясните промени - за наложителното валидиране.

До момента човек с абонаментна карта можеше да се валидира на някое от устройствата в рейс, трамвай, тролей или просто да си седне и контрольорът да му ревизира валидността на картата. Сега обаче е наложително да се валидираш при качване в транспортното средство - другояче плащаш санкция 3 лв..

Тя е много по-ниска от 40-те лв. за неточен пасажер (с 10 лева повече от преди), само че въпреки всичко е съвсем двойна спрямо цената на пътуването. И по-важното, новото предписание като че ли не е премислено от човек, пътувал в миналото в столичния превоз.

" Тези хора, които гласоподават за наложителното валидиране на сините устройства, качвали ли ли са се в препълнен автобус заран и вечер? То не е допустимо да се завъртиш, какво остава да се блъскаш в хората, с цел да си валидираш картата! ", обяснява Г. Я.

Няколко майки акцентират, че това ще е проблем за деца. С най-малките пък изниква и различен проблем - възрастен не може да заплати за себе си и за дете с една банкова карта, би трябвало да обезпечи по различен метод билет за детето. Или пък за куче, дава различен образец фейсбук консуматор.

Множество акцентират, че това на процедура санкционира постоянните пасажери - и че няма действително съображение да е наложителна, с изключение на да се събират санкции.

" И не се опитвайте да ни пробутате тия нелепости за " застраховката ", няма безусловно никакво съображение за тази наложителна валидация ", счита Ц. И.

Много се тормозят и по какъв начин са предпазени данните, които се събират - и дават базова информация за това по какъв начин се придвижват обособени хора в столицата. Разбира се, всички сходни данни би трябвало да са предпазени по същия метод, по който и другите персонални данни, с които оперира ЦГМ.

От Центъра дават отговор, че за валидиране няма да се глобява, в случай че валидаторите не работят, и че глобяването ще стартира чак от март - софиянци имат 3 месеца да се научат. 

Така се аргументира днес и кметицата на града Йорданка Фандъкова.

" Поискала съм да се даде гратисен интервал, до момента в който всички хора свикнат. На база на информацията от валидирането се вършат разбори за броя на транспортните средства, натовареността им, разписанията, които да оказват помощ на градският превоз да бъде по-удобен за жителите. Трудно се привиква с смяната, само че от ЦГМ ще бъдат толерантни ", даде обещание тя.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР