Стотици руснаци на опашка за шкафове, масички, чаршафи или салфетки.

...
Стотици руснаци на опашка за шкафове, масички, чаршафи или салфетки.
Коментари Харесай

Как се заменя легло в гаранция? Русия изправя IKEA на съд заради изтеглянето ѝ от страната

Стотици руснаци на опашка за шкафове, масички, чаршафи или салфетки. Хората бързат да пазарят, до момента в който магазините IKEA още не са затворили порти.

Така изглеждаше една от най-популярните истории за Русия от тази пролет. Тогава шведската верига за артикули за бита реши да се изтегли от големия съветски пазар като отговор на войната в Украйна.

Реакцията на Русия се трансформира в търговски спор, който се разрасна в края на предходната седмица. Тогава съветската работа за отбрана на потребителите (Роспотребнадзор) се причисли към правосъдния иск против IKEA с аргумента, че желае "да отбрани правата на руснаците ".

Тезата на институцията е следната: съгласно Закона за отбрана на правата на потребителите съветските юридически лица, работещи от името на задгранични марки (в случая - IKEA), носят отговорност пред клиентите.

По-рано по този начин наречената "Обществена потребителска самодейност " заведе дело против шведската верига за нарушение на гаранционните права на потребителите. Целта е IKEA да бъде принудена да възобнови отчасти вноса и производството, тъй че хората да могат да обменят закупени продукти при положение на недостатък или да ги поправят, в случай че е належащо.

Делото е заведено "в интерес на необятен кръг консуматори ".

На 5 юли стартира последната онлайн продажба на стоките на IKEA, само че съвсем незабавно купувачите бяха изправени пред проблем - уеб сайтът се срина. През уикенда компанията разгласи, че ще възобнови търговията при започване на тази седмица.

Страницата обаче към момента е недостъпна, сподели инспекция на Свободна Европа. На нея се вижда единствено надпис: "Нашите артикули нямат самообладание да стигнат до вашия дом, само че към този момент не е допустимо да пазарувате. Ние обработваме поръчки, които към този момент са признати и работим интензивно, с цел да обновим продажбите ".

В същото време проучване на социологическата организация "Левада център " демонстрира, че на фона на всеобщото евакуиране на западни компании от Русия хората са смутени точно от напускането на мебелния колос - една четвърт от московчаните.

Сред тези, които се тормозят от затварянето на западни компании, преди всичко е копнежът за мебели от IKEA (26%). 14% съжаляват за напускането на McDonald`s - основаната на негово място нова верига - Tasty and Point ( "Вкусно и точка ") не ги въодушевява. Невъзможността да се купуват артикули на Zara и Bershka разочарова надлежно 10% и 4% от московчани.

Първоначално IKEA резервира отворени единствено комерсиалните си центрове "Мега ". Големият проблем се оказа съкращаването на личния състав - 15 000 души. От компанията оповестиха, че служащите и чиновниците ще получат заплатите си в рубли за 3 месеца напред.

През юни обаче веригата, която в това време затвори и бизнеса си в Беларус, заяви, че ще продаде и магазините, и фабриките си в Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР