Стотици млади демонстранти са уловени от обектива на фотограф как

...
Стотици млади демонстранти са уловени от обектива на фотограф как
Коментари Харесай

Нежната революция на 30

Стотици млади стачкуващи са уловени от обектива на фотограф по какъв начин издигат плакати с антикомунистически лозунги, изправени против щитовете и палките на служители на реда, заградили пътя им на ул. " Народни тршида " край театъра в Прага.

Снимката е направена на 17 ноември 1989 година, когато в столицата на Чехословакия е проведена проява по случай Международния ден на студента, прераснала бързо в антиправителствен митинг, при който са ранени десетки. Днес е част от изложбата " 1989 година: Падането на Желязната завеса ", която можем да забележим в Летния замък на кралица Анна в пражкия регион Храдчани.

" Това щеше да бъде една от многото силови намеси, останали без последствия. Само че обстановката онази есен бе по-различна. Събитията на интернационалната сцена, икономическите несгоди и насилието, упражнено от режима върху младото потомство, трансфораха тази силова интервенция в основен миг за смяна ". С този надпис на табло до " пеещия шадраван " в градината на двореца уредниците на изложбата акцентират смисъла на митинга от 17 ноември за началото на Нежната гражданска война.

Около фонтана, чието име идва от мелодичните тонове, които издава водата, падайки върху направения от мед и бронз басейн, сред подстриганите в геометрични форми чемшири и саксии с червени мушката, са изложени фотоси, запечатали последните дни на останалите режими в Източния блок, в това число на български фотографи от митингите в София през 1989 година. Във вътрешната част на издигнатата през 16 век в ренесансов жанр постройка, преустроена в изложбено пространство, фотосите наблюдават хода на Нежната гражданска война в Чехословакия.

Тридесет години след тези исторически събития чешките управляващи, службите за сигурност, неправителствени организации и публицисти са оповестили война на ширещата се в онлайн пространството дезинформация, която подкопава устоите на демокрацията и заплашва националната сигурност на Чехия. Парадоксалното е, че искрата, разпалила пламъка на революцията, която разреши на чехи и словаци да поемат по пътя на свободния и либерален Запад, е това, което през днешния ден някои назовават " подправена вест ". Слуховете за жестокото ликвидиране на студент на име Мартин Шмит в нощта на 17 ноември 1989 година, осем дни след рухването на Берлинската стена, изкарват на улиците стотици хиляди протестиращи на кротичък протест, довел до рухването на режима.

" Най-яркият ми спомен от това време е обвързван с известния Вацлавски площад, където всеки ден към 16 часа започваха демонстрации ", споделя живеещият от 1975 година в Прага художник Валентин Попов. Тогава той е работил в българския културен център, който преди се е намирал на това емблематично за града място. " Аз участвах до известна степен наготово ", майтапи се Попов и споделя по какъв начин стачкуващите са известявали алегорично края на режима с дрънчене на ключове.

Вацлав Пеха е шеф на чешката фондация " Бакала ", подпомагаща надарени студенти и млади експерти в кариерното развиване. Той си спомня кристално ясно, че денят на митинга на " Народни тршида " е бил петък. Пеха, по това време на 15 години, научил за станалото, когато се прибрал вкъщи след учебно заведение. Още на идващия ден се качил на рейса и отишъл в Прага да събере допустимо повече информация за станалото, която да отнесе назад в родния си град Чески Крумлов. В понеделник той и съучениците му почнали стачка, в която до петък, по думите му, се присъединили 90 % от учениците и част от учителите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР