Стотици мигранти се насочват към турските граници с Гърция и

...
Стотици мигранти се насочват към турските граници с Гърция и
Коментари Харесай

Мигранти вървят към България според турски медии, НАТО свика консултации заради Идлиб

Стотици мигранти се насочват към турските граници с Гърция и България часове откакто представители на Анкара обявиха импровизирано, че Анкара повече няма да стопира сирийци, бягащи от войната, по пътя им към Европа, оповестяват медии в страната.

Това следва ескалация в напрежението в сирийската провинция Идлиб, където 33-ма турски бойци (преди това се съобщаваше за 22 жертви) бяха убити при въздушен удар на сирийски държавни сили. С случая се свърза и Русия, която в действителност управлява въздушното пространство в региона, само че която упрекна Турция, че бойците ѝ не е трябвало да бъдат там.

Най-малко 54 са починалите в последните седмици турски бойци, а страната твърди, че в следствие е поразила редица цели на режима на Башар ал Асад, както и че е " обезвредила " над 100 души от проправителствените сили. Вчера бунтовници, подкрепяни от Турция, пробваха да отвоюват град Саракиб, намиращ се край стратегическа автомагистрала, контрола над която още веднъж е в ръцете на Дамаск от няколко седмици, за пръв път от години, и това ожесточи сраженията.

Междувременно обаче вследствие на ескалацията и новата (започнала през декември) акция за отвоюване на Идлиб от бунтовниците (джихадисти и някои най-вече ислямистки групировки, подкрепяни от Турция) над 930 хиляди сирийци са се насочили към северната граница с Турция в опит да се спасят от спора. Анкара споделя, че не може да се оправи с продължаващ поток мигранти, откакто към този момент подслонява 3.6 млн. (по свои думи, въпреки данните от дълго време да не са обновявани) сирийци, и нощес турски представители оповестиха за " Ройтерс ", че решението да се " отворят границите " е взето на съвещание, свикано от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Turkish media reporting that, after Turkey`s announcement of no more stopping refugees crossing Europe border, some refugees starting marching the western borders. pic.twitter.com/dhC6SH0of0
- M. Bilal Kenasari (@MBilalKenasari) February 28, 2020

Преди няколко часа организация " Демирьорен " популяризира фрагменти, съгласно които група от най-малко 300 мигранти, в това число дами и деца, се движи към границите с България и Гърция в провинция Одрин. Според " Демирьорен " групата включва сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци.

Телевизия NTV оповестява за хора с раници, пробвали се да пресекат граничен пункт " Капъкуле " в България, които обаче не са били пуснати. Същата група пробвала да влезе и в Гърция, само че не е известно какво се е случило с тях по-късно.

Консултации

Посланиците на страните в НАТО се събират изключително за съвещания поради протичащото се в Сирия. Това става по искане на Турция според Чл. 4 от Северноатлантическия контракт: " Страните по Договора ще се съветват взаимно всякога, когато по мнение на някоя от тях е зародила опасност за териториалната целокупност, политическата самостоятелност или сигурността на която и да е от тях. "

Заради Турция е имало няколко съвещания по член 4 в последните години. Известният член 5, съгласно който нахлуване против една от страните в Алианса се смята за офанзива против всички, не може да се задейства в тази ситуация, защото ескалацията сред турските войски и силите, подкрепящи сирийския режим, не е на територия на членка на НАТО.

Снощи турският външен министър Мевлют Чавушоглу разиска обстановката с генералния секретар на НАТ Йенс Столтенберг. Това стана малко откакто американски политици приканиха Съединени американски щати и други западни страни да вкарат зона без полети над Идлиб. Директорът на връзките на турската страна Фахреттин Алтун обаче написа тази заран в " Туитър ", че съгласно Анкара мярката би трябвало да се вкара за цяла Сирия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР