Стотици метри полипропиленов сребристосин плат бяха разгънати от едната страна

...
Стотици метри полипропиленов сребристосин плат бяха разгънати от едната страна
Коментари Харесай

Започна последният етап от опаковането на Триумфалната арка по проект на Кристо

Стотици метри полипропиленов сребристосин плат бяха разгънати от едната страна на Триумфалната арка в Париж за пакетирането ѝ по план на Кристо, заяви Агенция Франс Прес.

От 18 септември до 3 октомври ще бъде изпълнен младежкият план на починалия Кристо и брачната половинка му Жан-Клод, която си отиде преди него - 50-метровата Триумфална арка ще замязя на подарък, обгърната с 25 000 кв. м плат, завързани с 3000 м алено въже. През 1985 година Кристо опакова по същия метод моста Пон ньоф над Сена.

След една седмица подготовка екип от 95 души стартира да спуска плата от върха на Айфеловата кула. Опаковането на монумента ще продължи непрекъснато, с цел да е готово всичко до деня на откриването - 18 септември.

" Днес е един от най-зрелищните моменти от инсталацията. Опакованата Триумфална арка стартира да оживява и да се приближава до визията, която са имали цялостен живот Кристо и Жан-Клод " - сподели племенникът на художника Владимир Явашев, който дава отговор за плана.

Опакованата Триумфална арка " ще е като жива, ще се съживява от вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще стане сенсуална " - изяснява Кристо, когато показва плана преди гибелта си.

Кристо и Жан-Клод вършат фотомонтаж на опакованата Триумфална арка през 1962 година

Проектът е с бюджет 14 милиона евро. Той е финансиран с продажба на истински творби на Кристо - подготвителни рисунки, сувенири, макети, литогафии.

Вчера архитектът Карло Рати, другар на Кристо, обаче прикани да бъде изоставена " естетиката на пакетирането ", тъй като тя е прахосническа.

" Предлагам да спре пакетирането на Триумфалната арка по природозащитни и интелектуални аргументи. Ако мислим за околната среда, можем ли да си позволим да прахосаме 25 000 кв. м плат поради пакетирането на един монумент? Модната промишленост е виновна за 10 % от международните парникови излъчвания " - съобщи Карло Рати във в. " Монд ".
Платът, употребен за пакетирането на Триумфалната арка може да бъде рециклиран.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР