Стотици жители и гости на община Антоново отдадоха почит на

...
Стотици жители и гости на община Антоново отдадоха почит на
Коментари Харесай

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

Стотици поданици и посетители на община Антоново отдадоха респект на жертвите на фашизма в Националния детски комплекс в село Ястребино.

На 20 декември 2018 година се навършват 75 години от разстрела на 18 души от дребното село, сред които и 6 деца - Надежда, Иван и Стойне Калайджийски, Цветанка и Ценка Димитрови и Димитринка Стоичкова, показват в известие от пресцентъра на Коалиция Българска социалистическа партия за България.

На възпоменателния събор, проведен от Инициативен комитет, са участвали вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-председателят на Българска социалистическа партия Деница Златева, депутатите от левицата Светла Бъчварова, Георги Андреев, Красимир Янков и Лало Кирилов, членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Вяра Емилова, цялото управление на МО на социалистите, представители на Българския антифашистки съюз.

Присъстваха и доста представители на левицата от област Търговище, зам.-кметът на община Антоново Неджатин Мустафов, както и членове на локалния Инициативен комитет, ръководен от Димитър Максимов.

Деница Златева е показала послание от името на ръководителя на Народно събрание на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Силата на историческата памет е тази, която събира и сплотява през днешния ден разнообразни генерации в Националния детски комплекс - Ястребино на възпоменателния събор за 75-та годишнина от разстрела на шестте ястребинчета. Събитие, което ни кара да си спомним разигралата се ужасна покруса на поляната край дребното село в Тозлука, където измежду бял ден, без съд и присъда, е лишен животът на 18 души. А сред тях и шест деца, чиито почтени очи за финален път поглеждат синьото небе ", се споделя в обръщението на Корнелия Нинова, представено от пресцентъра.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР