Стотици жители и гости на община Антоново отдадоха почит на

...
Стотици жители и гости на община Антоново отдадоха почит на
Коментари Харесай

От БСП почетоха паметта на шестте ястребинчета

Стотици поданици и посетители на община Антоново отдадоха респект на жертвите на фашизма в Националния детски комплекс в село Ястребино. На 20 декември 2018 година се навършват 75 години от разстрела на 18 души от дребното село, сред които и 6 деца – Надежда, Иван и Стойне Калайджийски, Цветанка и Ценка Димитрови и Димитринка Стоичкова.

На възпоменателния събор, проведен от Инициативен комитет, участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-председателят на Българска социалистическа партия Деница Златева, депутатите от левицата Светла Бъчварова, Георги Андреев, Красимир Янков и Лало Кирилов, членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Вяра Емилова, цялото управление на МО на социалистите, представители на Българския антифашистки съюз. Присъстваха и доста представители на левицата от област Търговище, зам.-кметът на община Антоново Неджатин Мустафов, както и членове на локалния Инициативен комитет, ръководен от Димитър Максимов, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

Деница Златева показа послание от името на ръководителя на Народно събрание на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. „ Силата на историческата памет е тази, която събира и сплотява през днешния ден разнообразни генерации в Националния детски комплекс – Ястребино на възпоменателния събор за 75-та годишнина от разстрела на шестте ястребинчета. Събитие, което ни кара да си спомним разигралата се ужасна покруса на поляната край дребното село в Тозлука, където измежду бял ден, без съд и присъда, е лишен животът на 18 души. А сред тях и шест деца, чиито почтени очи за финален път поглеждат синьото небе “, се споделя в обръщението на Корнелия Нинова. „ Неволно се питаме: Защо?! Кому е нужно? Нали децата осмислят живота ни, дават сили и заряд на нашето битие, държат ни будни в сегашното, изпълват ни с оптимизъм за бъдещето! По този мотив си припомняме последните думи – обръщение на чешкия герой против нацизма Юлиус Фучик, казани преди 75 години: - Хора, обичам ви, бдете! Защото фашизмът в своите европейски разновидности е бил еднакъв - античовешки. Затова е историческата памет. Тя ни демонстрира оня урок на историята, който е необходим, с цел да знаем къде е границата сред положителното и злото, сред другарството и измяната, сред достолепието и безчестието, сред истината и лъжата. Гради ни живия мост от предишното към бъдещето. И през днешния ден, когато почитаме почтените жертви, би трябвало да помним предишното, с цел да не се повтарят кървавите страници от историята ни и не за отплата и реваншизъм. В този смисъл е и посоченото преди време от учен Николай Тодоров: „ Насилието ражда принуждение. Затова не позив на отмъщение ни е необходим, а позив на помиряване, на национално съгласие”, се споделя още в обръщението на Нинова.

Ученици от ОУ „ Христо Ботев “ в Антоново показаха комбинация, пресъздаваща нещастието с децата от Ястребино, а по-късно стотиците посетители на честването сервираха своите венци и цветя пред паметника на жертвите от селото, съпроводени от армейски духов оркестър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР