Стотици жени протестираха вчера в няколко големи градове в Турция

...
Стотици жени протестираха вчера в няколко големи градове в Турция
Коментари Харесай

Турски жени протестират срещу излизането на страната им от Истанбулската конвенция

Стотици дами стачкуваха през вчерашния ден в няколко огромни градове в Турция против желанията на държавното управление да излезе от Истанбулската спогодба, оповестява турският опозиционен в. "Сьозджу ".

Няколкостотин дами желаеха страната не просто да не напуща интернационалното съглашение, а действително да съблюдава клаузите в него.

Туркините проведоха демонстрации в Истанбул, Анкара, Измир, Хатай, Ескишехир и Самсун. В митинга в истанбулския квартал Кадъкьой се включиха и депутати от главната опозиционна Народнорепубликанска партия, както и от кюрдската Демократична партия на народите.

Жените издигнаха плакати с лозунги - "Жените към този момент няма да мълчат ", "Спазвайте Истанбулската спогодба " и други

Полицията задържа 16 демонстрантки в Измир, оповестява "Сьозджу ".

Много дами споделиха в обществените мрежи постове със фотоси и видеа, на които се вижда по какъв начин полицията се държи жестоко с демонстрантките.

Управляващата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на Турция разгласи през вчерашния ден, че обмисля опцията за отдръпване на Анкара от Истанбулската спогодба на Съвета на Европа (СЕ) за попречване и битка с насилието над дами, писа в. "Миллиет ".

По данни на изданието на 5 август президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган Ердоган е трябвало да организира среща с членове на партията си, с цел да чуе позицията им по този въпрос. Решено е било обаче срещата да бъде отсрочена за 13 август.

Обсъждането ще се състои няколко дни, откакто млада жена бе грубо убита от някогашния си другар, което бе следващият случай на тежко домашно принуждение в страната.

Турските медии съвсем всекидневно оповестяват за ликвидиране на жена, осъществено от мъж, най-често от нейния брачен партньор, някогашен брачен партньор, другар, от време на време татко или брат. Има случаи на убийства на дами даже от личните им синове.

По данни на турски опозиционни вестници броят на убитите дами в страната м.г. е над 440. През 2011 година е имало 121 такива убийства. Обясненията на убийците за дейностите им са сходни - дамите са били убити, защото са желали да взимат решения за личния си живот - да се разведат, да работят, да обличат каквото решат.

В Турция няма публична статистика за убийствата на дами. Данни на Световната здравна организация сочат, че 38 % от дамите в Турция са подложени на принуждение от сътрудник по време на живота си, съпоставено с 25 % в Европа.

Асоцииации постоянно упрекват управляващите в страната, че не вземат задоволително ограничения, с цел да предотвратят тези убийства, правораздаването е упреквано в частност, че издава прекомерно ниски присъди за такива закононарушения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР