Стотици жени от ромски произход са били подложени на принудителна

...
Стотици жени от ромски произход са били подложени на принудителна
Коментари Харесай

Чудовищна практика: стотици ромски жени са били стерилизирани в Чехословакия

Стотици дами от ромски генезис са били подложени на насилствена дезинфекция в Чехословашката социалистическа република. Повечето интервенции са били осъществени в интервала 1970-1980 година. Но и след рухването на комунизма и развода сред Чехия и Словакия в двете нови страни към момента е имало случаи на насилствена дезинфекция.
След няколко безуспешни опита, на 10 март 2021 чешкият парламент най-сетне гласоподава на първо четене закон за обезщетяване на жертвите. Той планува всяка потърпевша жена да получи обезщетение в размер на 12 000 евро. Законопроектът би трябвало да бъде гласуван от двете камари на Народното събрание още преди изборите през октомври. Ако това не стане, новоизбраният парламент ще би трябвало да го разисква отначало.
Много от дамите през днешния ден са на 60 или 70 години  
Хелена Валкова от ръководещата партия на премиера Андрей Бабиш " Акция на недоволните жители " (AHO) е сигурна, че законът ще бъде признат още от този парламент. Като някогашна министърка на правораздаването и комисарка по човешките права на чешкото държавно управление таман тя внесе законопроекта в Народното събрание. Валкова съумя да събере поддръжка от съвсем всички партии, като се изключи дясно-екстремисткото придвижване " Свобода и директна народна власт ". Тя с горделивост отбелязва, че законопроектът за обезщетяване на жертвите е събрал съществено болшинство: 77 от общо 99 взели участие в гласуването депутати. " Това ми дава вяра, че законът ще бъде признат още преди изборите. Много е значимо, тъй като засегнатите дами през днешния ден са на възраст сред 60 и 70 години и не трябва да чакат още дълго ", споделя Валкова в изявление за Дойче Веле.
Според законопроекта, дамите, подложени на насилствена дезинфекция, на първо време би трябвало да потвърдят основателността на претенцията си, след което тя ще бъде оценена от изключителна комисия към Министерството на здравеопазването. Без тази относително усложнена процедура законопроектът надали щеше да получи поддръжка. " Освен това беше значимо да разбираем, че през днешния ден право на такова обезщетение евентуално имат към четиристотин дами, а не няколко хиляди. Така че компенсациите няма да ни костват милиарди крони, както се твърдеше ", изяснява още Валкова.
Размерът на компенсацията беше избран в благозвучие с едно решение на Европейския съд от 2011 година, което присъди сходни суми на дами от ромски генезис, които бяха завели каузи против словашкото държавно управление.
Още през 2009 година чешкото държавно управление се извини за насилствените стерилизации по комунистическо време, само че доста чешки политици считат, че днешната страна към момента е в дълг пред жертвите. " Обезщетенията за жертвите на противозаконна дезинфекция ще компенсират извънредно тежките нарушавания на човешките права и в същото време ще излъчат явен сигнал към цялото ни общество, че такива чудовищни евгенични закононарушения няма да бъдат осъществявани в никакъв случай повече ", споделя депутатката Павла Голасовска от " Християнски и либерален съюз - Чехословашка национална партия ".
Досега още няма точна статистика за броя на потърпевшите дами от ромски генезис. През 2005 година офисът на чешкия омбудсман разгласява отчет, в който се споделяше, че " в интервала 1970-1980 година чехословашкото държавно управление методично е подлагало на стерилизиране дами от ромски генезис, с цел да снижи нежелано високата раждаемост измежду това малцинство ". Омбудсманът е проучил над 50 случая на насилствена дезинфекция и е открил, че във всички тях са били нарушени правата на пострадалите дами. " Майки с повече от две деца ни разказваха по какъв начин лекарите са се опитвали да ги склонят към аборт, тъй като имали прекомерно доста деца ", споделя Анна Шабатова, някогашен омбудсман на Чехия.
Принудителна дезинфекция до 2007?  
След краха на комунизма практиката на насилственото стерилизиране не завършва дефинитивно. Въпреки че съответното комунистическо законодателство е анулирано, и след 1990 година има рецидиви. Ромският новинарски портал romea.cz твърди даже, че последният прочут случай датира от 2007 година.
През 2016 година на една конференция на ОССЕ, отдадена на насилствените стерилизации, бяха изнесени данни за десетилетни сходни похищения против дами от ромски генезис в Чешката република, Унгария, Словакия, Швеция, Норвегия, Германия и Узбекистан. Още тогава конференцията прикани Чехия да обезщети жертвите. Ето, че през днешния ден най-накрая като че ли е зародила политическата воля за този от дълго време нужен жест.
 
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР