Стотици хора се събраха за лятното слънцестоене на археологическия неолитен

...
Стотици хора се събраха за лятното слънцестоене на археологическия неолитен
Коментари Харесай

Въпреки забраните стотици се събраха на Стоунхендж за лятното слънцестоене

Стотици хора се събраха за лятното слънцестоене на археологическия неолитен комплекс Стоунхендж макар студеното време и рестриктивните мерки за скупчване на хора по отношение на рестриктивните мерки срещи ковид, оповестява Би Би Си.

Мястото е извънредно известно измежду почитатели на неодруизма и езическите вярвания на античните келти и британци, за които слънцестоенето е имало сакрално значение.

Местната полиция оповестява, че въпреки събирането да е било спокойно, поклонниците са прескачали оградите, заобикалящи комплекса, а в близкия град Ейвбъри са зародили проблеми поради скупчването на хора.
Снимка: Ройтерс Снимка: Ройтерс Снимка: Ройтерс Снимка: Ройтерс Снимка: Ройтерс
За да се избегне скупчването на хора на мястото, „ Инглиш Херитидж Тръст “ – организацията, грижеща се за опазването на неолитния комплекс и още редица археологически монументи във Англия, провежда видеострийм на изгрева на слънцето над Стоунхендж, който беше следен от хиляди, само че не мина без механически проблеми, което също провокира неодобрение.

От организацията показаха пред медиите своето отчаяние, че има хора, които не са се вслушали в техния апел да не се идва в Стоунхендж в първия ден на лятото и са попречили дружно с неприятното време на тези, гледащи онлайн да видят изгрева над паметника без непотребни разстройства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР