Стотици хора с психични проблеми, умствена изостаналост или деменция чакат

...
Стотици хора с психични проблеми, умствена изостаналост или деменция чакат
Коментари Харесай

Психиатричните болници са препълнени, 658 души са на опашка

Стотици хора с психологични проблеми, умствена назадничавост или деменция чакат за място в институция, само че за момента няма по какъв начин да бъдат настанени. Заради липса на потенциал се постанова огромна част от психологично болните да прекарват повече от година в държавните психиатрични лечебни заведения, а по-късно ориста им е неразбираема.
Домове за възрастни с умствена назадничавост в цялата страна са 27, и те са претъпкани. При потенциал от 2080 души в тях са настанени 2021, излиза наяве от писмен отговор на депутатски въпрос на обществения министър Бисер Петков. Домовете за пълнолетни с душевен разстройства са 13. В тях са настанени 977 души при потенциал от 1020 души.
В същото време 658 хора с душевен проблеми чакат за лекуване в болница. Тези с умствена назадничавост, които са на опашката са 169.
Бисер Петков изяснява още, че е в ход стратегия за деинституализация на грижата на хората с уврежданията, като е планувано тя да приключи до 2035 година
Според проекта би трябвало да бъдат закрити 5 дома за хора с умствена назадничавост и 5 за хора с душевен проблеми. От тях ще бъдат изведени 405 възрастни с душевен проблеми и 381 с интелектуални усложнения. На тях ще им бъде оказана помощ в общността съгласно самостоятелните им потребности.
В ход е построяването на 100 нови подкрепящи услуги, от които ще се възползват 2 140 души. Сред тях са основаването на 10 центъра за обществена рехабилитация и интеграция за хора с психологични разстройства и умствена назадничавост, както и 6 дневни центъра за поддръжка на хора с деменция и техните фамилии.
Предвидено да се изградят и 68 центъра за хора с увреждания и възрастни хора като 30 тях са за хора с душевен разстройства, 22 за хора с умствена назадничавост, 7 с разнообразни форми на деменция и 9 за такива, които не могат да се обслужват сами.
Центровете се построяват с пари от оперативната стратегия „ Развитие на човешките запаси “. След като изтече срокът за програмата финансирането ще се поеме от държавната хазна.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР