Стотици хиляди противогрипни ваксини са необходими на България, а няма

...
Стотици хиляди противогрипни ваксини са необходими на България, а няма
Коментари Харесай

Ваксини против грип още няма. Какво да правим?

Стотици хиляди противогрипни ваксини са нужни на България, а няма кой да извърши такава поръчка, призна ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов в предаването "България заран " по Bulgaria ON AIR по отношение на втората партида имунизационни средства, която би трябвало да дойде в страната през днешния ден.

"Ваксините са в България сега, само че още не са в аптеките. Хората и да се струпват в този момент пред аптеките, няма какво да купят. Ваксините са доста по-малко, в сравнение с чакахме. Има аптеки, които ще получат по 5-10 ваксини. Има записали се по 200-300 души в аптека, а ще дойдат 5-10-15 ваксини. Голяма част от имунизациите са отделени за лечебните заведения. Може би има и друга част, които са отделени за GP-тата ", съобщи Костов.

По думите му няма смисъл от скупчване пред аптеките, тъй като количеството на получените ваксини ще бъде извънредно незадоволително.

Ние чакахме да получим най-малко колкото предходната година, а действително ще получим десетки пъти по-малко. Обяснението е, че тези 70 000 ваксини са предопределени не за популацията, за лекари и други цели. Работещите на първа линия контактуват с над 1000-2000 индивида дневно. Хубаво е те да бъдат имунизирани. Хората ще хукнат към аптеките, само че нито през днешния ден, нито на следващия ден, нито вдругиден ще има ваксини. Ще има доста малко, които ще изчезнат бързо, разяснява ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Той акцентира, че противогрипната ваксина не подсигурява 100% успеваемост.

Самата ваксина дори не пази на 100% от грип. Ефективността ѝ е сред 36 и 50%. Може да се болестите от различен вариант, само че и да се болестите от същия вариант, отново няма гаранция. Последната седмица, откакто внезапно скочи заразяването с COVID-19, търсенето на маски скочи с над 20%. Продуктите за имунитет се търсят с над 35% повече. Специфично нещо, което демонстрира, че COVID-19 се уголемява, е, че започнаха да се търсят уреди, които мерят сатурацията на кръвта. Има хора, които търсят тези уреди, тъй като имат усложнения в дишането, изясни експертът.

Костов показа още, че има съществено поевтиняване на маски, дезинфектанти и други лекарствени артикули в аптеките. Продажбите на маски са се нараснали над 100 пъти в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР