Стотици хиляди жители на 16-милионния Истанбул ще бъдат евакуирани при

...
Стотици хиляди жители на 16-милионния Истанбул ще бъдат евакуирани при
Коментари Харесай

Истанбул с готов план за евакуация при земетресение

Стотици хиляди поданици на 16-милионния Истанбул ще бъдат евакуирани при вероятно земетресение с помощта на новия проект, основан от вътрешното министерство. Градът е ситуиран на рисковата северноанадолска разломна линия и маркира границата сред Евразийската и Анадолската плочи, станали причина за някои от най-разрушителните трусове в историята на страната, лишили живота на десетки хиляди.

Планът, направен със съдействието на доста държавни институции под координацията на Министерството на вътрешните работи, има за цел да понижи загубите на човешки живот посредством ускорение на евакуацията на хора при евентуално земетресение с магнитуд 7,5.

След вероятно земетресение влизането и излизането от града ще бъде неотложно неразрешено. Специални екипи ще работят за отбраната на монетния двор и музеите.

Заместник-началник на незабавна помощ в Истанбул доктор Мустафа Керем Йозявуз сподели, че са основали специфични ​​екипи, " Има екипи като експерти по незабавна медицина, обща хирургия, анестезиолози, операционни сестри и други Тези екипи ще бъдат мобилизирани и ще стартират незабавни интервенции в лечебните заведения ", сподели той.

Вече са готови и се съхраняват и материалите, които ще бъдат употребявани от здравния личен състав в първия миг. За това бяха готови специфични сглобяеми хранилища.

Освен това полевите лечебни заведения също бяха избрани в проекта за деяние. В Истанбул има 2 полеви лечебни заведения и 12 в Турция. Мобилните лечебни заведения от портативни контейнери
към този момент са подготвени, като могат да бъдат съединени за няколко часа.

Ще бъде обезпечена и въздушна поддръжка, с цел да могат ранените бързо да бъдат лекувани. В инвентара на жандармерията има хеликоптери, които се трансформират в кола за спешна помощ посредством слагане на носилки и портативна инсталация за първа помощ.

В диалог с държавната тв TРT Хабер полковникът от жандармерията Метин Гюнал даде информация за евакуацията.

" Засегнатите от бедствието, които ще останат без домове, в случай че желаят да отидат в провинцията и в родните си градове, ще бъдат трансферирани в избрани зони за евакуация, с цел да бъдат евакуирани с морски, въздушни, сухопътни и железопътни транспортни средства ", сподели той.

В Истанбул има общо 23 зони за евакуация. Корабите са подготвени за огромна интервенция по море. В случай на вероятно злополучие, жителите ще бъдат изпращани до евакуационните пунктове от азиатската и европейската страна на Истанбул с транспортни средства и по-късно ще бъдат евакуирани от региона с кораби.

Евакуацията обаче няма да бъде единствено от морето. Определени са и доста сборни пунктове за жителите на града с железопътен и автобусен превоз. Освен това всички летища в Истанбул ще бъдат задействани в границите на проекта.

Гражданите с увреждания ще получат приоритет при евакуация, децата, възрастните хора и дамите са групите, които също са с преимущество.

Целта е колкото се може повече поданици на мегаполиса по-бързо да бъдат отстранени от мястото на бедствието, с цел да се улеснят избавителните работи за пострасалите в региона.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР