Стотици домакинства в района на град Тампа и залива Тампа

...
Стотици домакинства в района на град Тампа и залива Тампа
Коментари Харесай

Обявиха извънредно положение във Флорида

Стотици семейства в региона на град Тампа и залива Тампа в щата Флорида бяха евакуирани поради теч от контейнер за токсични води и заплаха от огромно наводняване.

Заради протичащото се губернаторът на щата Рон ДеСантис разгласи изключително състояние, тъй че федерални средства да бъдат отпуснати за справяне с рецесията. Според първичните информации водата е била отровена с фосфор и азот и идва от хранилищата на изоставената фосфатна мина „ Пайни Пойнт “.

По-късно ДеСантис успокои, че водата не е радиоактивна. По думите му главната задача е да се предотврати огромно наводняване. Резервоарът, откъдето идва течът, е с потенциал към 1 милиард и 800 милиона литра. Той е ситуиран на повърхност от близо 320 декара и съставлява система от езера, свързани с бившето дружество.

Още в петък стартира следено изпускане на водата. Оттогава екипите изпомпват вода с темпове от над 80 хиляди литра в минута или над 120 милиона литра дневно. Засега има прогрес, само че остават опасенията, че в случай че водата не бъде овладяна, 5-метрова вълна може да залее жилищни и търговски региони.

Въпреки изказванията на управляващите, че водата не е радиоактивна, департаментът по опазване на здравето на Флорида ще направи нужните проби за качеството на питейната вода. От локалната власт обясниха, че откакто казусът бъде позволен, надали ще се търси подсилване на езерата, а по-скоро ще се обсъдят разновидности за тяхното цялостно затваряне.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР