Стотици български граждани са били подслушвани по искане на Спецпрокуратурата

...
Стотици български граждани са били подслушвани по искане на Спецпрокуратурата
Коментари Харесай

Рашков: Стотици българи са били подслушвани по искане на Спецпрокуратурата

Стотици български жители са били подслушвани по искане на Спецпрокуратурата и по позволение на Специализирания съд. Това сподели министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на чуване, поискано от ГЕРБ-СДС, по отношение на изказвания за нелегално подслушване на политици и жители. 

" Още през днешния ден ще получите една част от доказателствата за непозволено употребявани СРС. Само преди дни излязоха данни, че има непозволено подслушвани български жители. Една част от които се занимават с политика. Както процедурата изисква и е спазвана до момента Националното бюро се е обърнало към прокуратурата с въпрос: може ли откакто сме открили непозволено използване на СРС, да уведомим засегнатите жители. Българската прокуратура е споделила: не. Защо в този момент да не ги уведомяват? За да не могат да си упражнят правата ", сподели вътрешният министър. 

От ГЕРБ-СДС желаеха Рашков да даде информация кои са политиците и жителите, които са били подслушвани непозволено. Председателят на групата Десислава Атанасова дефинира тематиката като " предизборна пушилка " и означи, че инспекциите не са открили нито един от претендентите, президентът, вицепрезидентът, служебният министър-председател и водачи на партии да са подслушвани.

" Вие желаете от мен като министър на вътрешните работи да ви изреждам имената, единствено че сте сбъркали името, аз не се споделям Цветан Цветанов ", разяснява Бойко Рашков и уточни, че законът не разрешава разгласяването на такава информация. 

Според него има данни, че във връзка с някои жители използването на СРС-та е траяло много дълго време, повече от законовия период. Вътрешният министър напомни, че през 1996-1997 година Народното събрание също е бил обсаден от протестиращи. Тогава обаче нито един прокурор не си е помислил, че се прави закононарушение срещу републиката. Той добави че имената на лица, които са били подлагани на СРС-та, са разнасяни на листчета, които след това са били унищожавани.

" Стотици български жители са били подслушвани по искане на Спецпрокуратурата и по позволение на Специализирания съд. Министерство на вътрешните работи са следили безучастно по какъв начин някои от техните служби – ГДБОП, " Вътрешна сигурност "  и ГДНП, са изпълнявали функционалностите на обслужващ личен състав за Специализираната прокуратура и са правили съществени нарушавания на Закона за отбрана на класифицираната информация. Освен това всички претенции на прокурорите са изготвяни в нарушаване на Закона за специфичните разследващи средства от самите оперативни служащи от тези служби. Законът планува, че настояванията по наказателни каузи на прокуратурата са пълномощия само на наблюдаващия прокурор, а чиновниците са употребявани като слугини на българската прокуратура ", уточни още Рашков.

Министърът съобщи, че има подозрения, че някои, които са били в листите в предизборния интервал, макар имунитета си, са били следени със СРС-та. " При нас има данни за не по-малко от 100 души ", добави министър Рашков. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР