Стотици арести бяха извършени по света по време на огромна

...
Стотици арести бяха извършени по света по време на огромна
Коментари Харесай

Стотици арестувани след международна операция срещу организираната престъпност

Стотици арести бяха осъществени по света по време на голяма интервенция против проведената престъпност, предадоха международните организации.

До арестите се е стигнало, откакто австралийската федерална полиция и ФБР скрито са държали под наблюдаване връзките сред фигури от подземния свят. В интервенцията са взели участие и националните полици на няколко европейски страни и на Нова Зеландия. Всички те в продължение на три години са съумели да декодират хиляди криптирани известия в мрежите на всевъзможен жанр нарушители, разяснява австралийската полиция. Новозеландската полиция пък разказва интервенцията като най-изпипаната до момента против проведената престъпност.

До прехващането на известията се стигнало с помощта на приложение, наречено ANOM, което употребили нарушители от целия свят, с цел да поддържат връзка кодирано, само че което е било де факто следено от ФБР.

Съобщенията сред нарушителите касаели проекти за убийства, трафик на дрога и оръжия. Приложените е било конфигурирано на мобилни телефони, които са били лишени от всевъзможни други функционалности. Те са се разменяли на черния пазар. От подобен вид телефон е можело да се поддържа връзка единствено с различен сходен телефон. Апаратите с приложението станали доста известни и спечелили доверието на огромни фигури в проведената престъпност, които се разгласявали за гаранти за неговата сигурност. Всички те били следени, без да си дават никаква сметка за това.

Само в Австралия бяха осъществени 224 ареста във всички елементи на страната. В Нова Зеландия бяха арестувани 35 души, по-специално за трафик на дрога и пране на пари. Само в Нова Зеландия в интервенцията са взели участие над 300 служители на реда. На задържаните са повдигнати 900 обвинявания и са били иззети 3,7 милиона новозеландски $ (2,6 милиона щатски долара) под формата на активи.

В Австралия пък са били иззети към 3,7 тона дрога, над 100 огнестрелни оръжия, съвсем 45 милиона австралийски $ (34,9 милиона долара) в брой и активи, които се чака да са на стойност милиони долари. На арестуваните са повдигнати 525 обвинявания.
Още арести се чака да бъдат осъществени и обвинявания да бъдат повдигнати в идните дни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР